Я є власником частини двоквартирного приватного будинку. Земля під будинком та присадибна ділянка належать нам із сусідом на праві спільної власності з виділеними частками. Ми хочемо розділити ділянку та провести чітку межу. Як це можна оформити?

Раїса ЗАХАРОВА.

Якщо у вас із сусідом немає жодних претензій один до одного щодо розміру часток, то найпростішим способом поділу ділянки є укладення відповідного договору. Договір про поділ земельної ділянки укладається у письмовій формі і підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню. Договори про виділення частки в натурі з майна (поділ) посвідчуються нотаріусом на підставі документів, що стверджують право власності на таке майно. Крім того, нотаріусу подається витяг з державного реєстру прав на землю та нерухоме майно, а в населених пунктах, де інвентаризація не проведена, — довідка відповідного органу місцевого самоврядування або інший належним чином оформлений документ, у якому визначені частка, її вартість та розмір, висновок щодо технічної можливості виділення цієї частки в натурі (поділ) на місцевості, а також нотаріально посвідчений договір про спільну часткову власність на земельну ділянку. Договір про поділ земельної ділянки, що перебуває у спільній власності, підлягає державній реєстрації. Про це зазначається у посвідчувальному написі нотаріуса. Після поділу спільного майна право спільної власності на нього припиняється.

У разі ж, якщо між співвласниками земельної ділянки немає згоди щодо розміру часток кожного з них, спори щодо виділення частки спільного майна в натурі (поділу) вирішуються в судовому порядку.

Встановити тверді межі ви також можете за домовленістю між собою. До того ж ви маєте право вимагати від сусіда сприяти встановленню твердих меж, а також відновленню межових знаків у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними.

Наталя ВІЛАМОВА, юрист.