Цього тижня Верховна Рада може остаточно ухвалити основний фінансовий документ держави на наступний рік або знову відправити його на доопрацювання. Бюджетні пристрасті вируватимуть у парламенті в четвер, коли розглядатимуть проект держбюджету-2006 у повторному другому читанні. Уряд твердить, що пішов на значні поступки, але депутатські фракції і групи й надалі наполягають на збільшенні фінансування окремих галузей і програм, зокрема, місцевих бюджетів та потреб села.

Загалом, як повідомив на погоджувальній раді голів парламентських комітетів, лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради Володимир Литвин, до розгляду на засіданнях парламенту на нинішній пленарний тиждень включено 85 питань. П’ять із них вніс Президент України як невідкладні. У четвер Верховна Рада також голосуватиме за постанову про призначення суддів Конституційного Суду України.

Сьогодні в парламенті відбудеться день уряду, на який винесено два питання — про стан та перспективи охорони пам’яток культурної спадщини та про п’яту річницю закриття Чорнобильської АЕС. Після звітів Кабміну депутати розглянуть низку законопроектів із чорнобильської проблематики, ядерної та екологічної безпеки, зокрема, про соціальні гарантії «чорнобильцям», про загальнодержавну програму ведення сільгоспвиробництва на забрудненій території тощо. Серед питань, винесених на розгляд парламенту в середу, — два СОТівські законопроекти у другому читанні; про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів, а також живу худобу та шкірсировину. У середу депутати також мають намір розглянути попередньо доопрацьований закон про зміни до держбюджету—2005 про використання коштів від продажу акцій «Криворіжсталі».

У п’ятницю народні обранці заслухають звіти трьох тимчасових слідчих комісій Верховної Ради — з перевірки фактів незаконної торгівлі зброєю і військовим майном та їх незаконного передавання в інші країни, з перевірки ситуації, що склалася на ринку зерна і хліба в Україні, та для з’ясування причин утворення заборгованості за кредитами, залученими державою або під державні гарантії. Під час погоджувальної ради депутати з фракції Народної партії зініціювали створення ще однієї тимчасової слідчої комісії парламенту — з вивчення обставин розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах у зв’язку з купівлею ВАТ «Укрнафта» сотень АЗС, що призвело до вимивання мільйонів гривень. За словами одного з авторів проекту відповідної постанови народного депутата Василя Надраги, суть проблеми така: торік і цього року «Укрнафтою» було скуплено низку автозаправок за цінами мільйон доларів і вище за кожну станцію, а реальна їх ціна — близько мільйона гривень. «Укрнафта» є державним підприємством, оскільки 50 відсотків акцій плюс одна належать державі. У парламентаріїв є підозри, що значні державні кошти йшли у приватні кишені, тому нова ТСК, яку планують створити цього тижня і до якої увійдуть представники всіх фракцій і груп, має перевірити використання державних коштів.

Інформуючи лідерів депутатських фракцій і груп про офіційний візит делегації українського парламенту до Росії, глава парламенту Володимир Литвин зауважив: зустрічі в Москві засвідчили добру налаштованість на подолання непорозуміння між двома країнами і налагодження плідної співпраці. 19 грудня у Москві пройде шосте засідання україно-російської міжпарламентської комісії, а в лютому в Україні відбудуться саміт МПА СНД і конференція з питань регіонального співробітництва. Водночас як «сплановане непорозуміння» сприйняв глава парламенту той факт, що в перший день візиту української парламентської делегації до РФ було відправлено у відставку Надзвичайного і Повноважного Посла в Росії Миколу Білоблоцького, тож, за словами В. Литвина, українські парламентарії під час зустрічей на високому рівні були поставлені «у досить незручне становище». Тоді як посол раніше отримав листа, у якому йшлося, що його місія завершиться 26 грудня. «Це ілюстрація взаємодії гілок влади в Україні», — вважає Володимир Литвин.