Минула п’ятниця для аграріїв Кіровоградщини була особливо пам’ятною. Цього дня Кіровоградський технікум механізації сільського господарства, який святкував своє 75-річчя, відвідав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. «Ваш технікум не загубився серед 19 агроуніверситетів, чотирьох академій і майже 40 технікумів і коледжів, — зазначив глава парламенту на урочистостях і додав, — я хотів би низько вклонитися тим, хто сіяв і сіє розумне, добре, вічне. Подякувати ветеранам, які творили славу технікуму».

«Ваш ювілей — це знакова подія для України», — переконаний Володимир Литвин. Він зізнався, що відчуває особливе хвилювання і особливий душевний щем серед людей, які творять вічне. 75 років, за словами Володимира Литвина, це той період, коли навчальний заклад виходить на нову орбіту і переходить в нову якість. Він подякував активу, що не пішли за модними віяннями і зберегли назву навчального закладу.

«АПК стане цивілізованою сферою, де буде працювати престижно, — наголошував Голова Верховної Ради, — АПК не тільки підтримуватиме і примножуватиме славу України, а й водночас допомагатиме розвивати, відтворювати і утверджувати наші духовність, першооснови, витоки, без яких не може бути шанованої у світі України».

Після урочистостей Голова Верховної Ради відповів на численні запитання журналістів. Вони цікавилися роботою Верховної Ради та результатами поїздки Володимира Литвина до Росії. Ціна на блакитне паливо, переконаний глава парламенту, залежатиме від мистецтва вести переговори і від спільного бачення відносин двох країн. «До цього питання треба підходити комплексно», — переконаний Володимир Литвин.

А для того, щоб робота наступного парламенту була ефективною, він повинен бути структурований. «Має бути створена прецездатна коаліція, — зазначив Голова Верховної Ради, — коаліція формуватиметься на платформі того, що потрібно Україні». Глава парламенту не виключив, що доведеться приймати надзвичайно жорсткі й непопулярні рішення для того, щоб Україна відчула стабільність і прогрес. «А шляхом аморфного існування, маніпуляцій, публічних гасел ми не зможемо розвиватися, — впевнений Володимир Литвин, — ліміт, який був відведений на такі дискусії, вже вичерпано».

Крім того, Володимир Литвин вважає, що до парламентських виборів 2006 року відставки нинішнього складу уряду не буде. Ніхто з політичних сил не захоче брати на себе відповідальність за відставку уряду та за ті можливі наслідки, до яких ця відставка може призвести, додав він.

Олег БОНДАР,Наталя ЯРЕМЕНКО.

Кіровоград.