Кожен має право на правову допомогу, — говорить ст. 59 Конституції України. І визначає, що у випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Не перевелися ще в нашій державі справжні гуманісти, люди, які не лише можуть надати кваліфіковану правову допомогу, а й завжди підтримають морально у скрутну хвилину.

Мова піде про юридичну клініку «Соціальна справедливість», що діє на базі Київського національного економічного університету (КНЕУ). Починає вона свою історію з вересня 2002 року, коли керівництвом КНЕУ спільно з редакцією газети Верховної Ради України «Голос України» було створено осередок безкоштовної правової допомоги — юридичну клініку.

Основною метою її створення було отримання практичних навичок юриста студентами старших курсів юридичного факультету КНЕУ через надання юридичних консультацій малозахищеним верствам населення, які потребують юридичної допомоги, але не можуть звернутися до приватних юридичних компаній через брак коштів. У нашій клініці роботу студентів контролюють кваліфіковані викладачі, які мають значний досвід у практичному застосуванні норм права. Саме вони допомагають студентам отримати практичний досвід, підстрахувати їх, забезпечити компетентне та професійне надання консультацій клієнтам. За власним бажанням студенти-консультанти юридичної клініки активно беруть участь у безпосередньому представництві інтересів клієнтів у судових установах України.

За час з 2002 по 2005 роки консультантами юридичної клініки при юридичному факультеті КНЕУ було надано правову допомогу більш ніж 600 особам (особисто — 276, відповідями на листи — 324). Правова допомога полягала не тільки в наданні консультацій, а й у складанні позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг, звернень та інших документів. Діяльністю клініки було охоплено майже всі регіони України, що було зумовлено загальнодержавним характером газети «Голос України», яка неодноразово публікувала інформацію про клініку на сторінках газети.

Визначальним кроком у розвитку юридичної клініки став наказ ректора КНЕУ Анатолія Павленка № 267 від 23.04.2004, яким юридична клініка офіційно стала підрозділом юридичного факультету. Приємно вражає те, що вже другий рік поспіль юридична клініка «Соціальна справедливість» є базою проходження переддипломної практики для 70 студентів магістратури.

Окремо хотілося б відзначити, що юридична клініка КНЕУ для розширення та вдосконалення своєї діяльності одержала два гранти від міжнародного фонду «Відродження», реалізація проектів на отримання яких дала змогу значно поліпшити матеріально-технічне забезпечення клініки. Подано документи на участь у конкурсі на отримання третього гранту. Тож з упевненістю можна сказати, що за два роки об’єднання зусиль ентузіастів під керівництвом декана юридичного факультету КНЕУ Віталія Опришка юридична клініка пройшла шлях від ідеї до повноцінного підрозділу університету, що має своє матеріальне та технічне забезпечення і є базою практики для студентів-правників КНЕУ.

Основними принципами діяльності клініки є: безкоштовність послуг; висока якість правової допомоги; відновлення соціальної справедливості; забезпечення правовою допомогою незахищених верств населення України.

Як бачимо, юридична клініка для студентів є безцінним скарбом для здобуття навиків роботи юриста, для розвитку професійних якостей ще до закінчення навчання в університеті, що потім послугує прекрасній кар’єрі майбутнього юриста.

Проте не варто забувати, що юридична клініка виконує не лише виховну та науково-практичну функцію стосовно студентів, вона виконує ще й соціальну роль, адже її важливою метою є надання допомоги особам, які потребують якісної, але безкоштовної юридичної допомоги. До таких людей можуть належати звинувачені в злочинах, у яких немає змоги найняти адвоката, особи, які не мають коштів для правового захисту, а інколи навіть і люди, яких просто немає кому вислухати та морально підтримати. Здебільшого, до юридичної клініки КНЕУ потрапляють листи від пенсіонерів, які просять зробити розрахунок пенсії, дати роз’яснення щодо правомірності дій органів державної влади (найчастіше — судової), порадити, яким чином захистити свої права, а в деяких випадках просто розтлумачити ту чи іншу норму чинного законодавства.

Крім того, консультантами клініки активно розробляється механізм реалізації правопросвітньої діяльності. Це, здебільшого, розробка та впровадження оглядових лекцій для дітей з розумовими вадами, учнів шкіл-інтернатів, підготовка матеріалів для проведення виїзних засідань клініки, які містять необхідну та доступну для людей інформацію щодо реалізації своїх прав та поради особам для застереження їх від потрапляння у юридично невигідні ситуації.

Тож якщо у вас виникли труднощі при вирішенні певних правових питань, ви можете особисто звернутися до юридичної клініки «Соціальна справедливість». Її адреса: м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, кім. 139 (біля станції метро «Шулявська»). Або написати листа за вказаною адресою з позначкою «Юридична клініка». Не забудьте взяти документ, що засвідчує вашу приналежність до категорії малозабезпечених, та копії документів вашої справи. Також запрошуємо до нашої клініки всіх передплатників «Голосу України» — за адресою редакції.

Клініка працює щодня (крім вихідних та святкових днів), з 9-ї до 13-ї години. Чекаємо на вас!

Наталія Хоменко,керівник юридичної клініки «Соціальна справедливість» Київського національного економічного університету.