Учора на майдані Незалежності було підписано угоду про виборчий блок «Наша Україна». Свої підписи поставили голови «Народного Союзу «Наша Україна», Народного руху України, Партії промисловців і підприємців України, Конгресу українських націоналістів, Християнсько-Демократичного Союзу та УРП «Собор». Напередодні другий етап V з’їзду Партії промисловців і підприємців ухвалив рішення про укладення угоди і затвердив список кандидатів.

Партія зелених України вирішила йти на парламентські вибори самостійно. Про це за підсумками ХІІ з’їзду партії повідомив її голова Віталій Кононов. Виборчий список «зелених» сформовано за принципом гендерної рівності. «Тому в нашому списку зі 100 осіб — 51 жінка і 49 чоловіків», — повідомив В. Кононов. До першої п’ятірки списку увійшли: сам голова ПЗУ, Тетяна Кондратюк, Сергій Курикін, Марина Бондаренко, Олег Шевчук.

* * *

Cамостійно піде на вибори і Партія патріотичних сил України, яку віднедавна очолює екс-державний секретар Олександр Зінченко. Така рекомендація була прийнята на другому етапі І з’їзду ППСУ. 18 грудня відбудеться чергове засідання, на якому планують розглянути питання висунення кандидатів у народні депутати України.

* * *

Республіканська партія на ІІ з’їзді вирішила брати участь у парламентських перегонах у блоці із СДПУ(о) і партіями «Жінки за майбутнє» та «Всеукраїнське об’єднання «Центр». Делегати підтримали пропозицію назвати об’єднання «Блоком Кравчука» і рекомендували затвердити цю назву майбутньому міжпартійному з’їзду.

* * *

А Всеукраїнське політичне об’єднання «Жінки за майбутнє» та ВО «Центр» також на своїх з’їздах вирішили брати участь у виборах 2006 року у Блоці Леоніда Кравчука. За словами голови об’єднання Валентини Довженко, Л. Кравчук пообіцяв «Жінкам за майбутнє» 20% у виборчому списку блоку.

* * *

У закритому режимі відбувся VІ з’їзд Української партії «Єдність». Партійці прийняли рішення про утворення з Партією Свободи та партією «Солідарність жінок України» виборчого блоку політичних партій «Виборчий блок «Євген Марчук — «Єдність» — виборчий блок політичних партій Партії Свободи, Української партії «Єдність», партії «Солідарність жінок України» для участі у виборах. Скорочена назва блоку «Виборчий блок «Євген Марчук — «Єдність».

* * *

Партія «Трудова Україна» має намір створити передвиборний блок свого імені для участі в парламентських виборах. Про це повідомив лідер «трудовиків» Валерій Коновалюк перед початком другого етапу X з’їзду, який відбувався у закритому режимі.

Списки кандидатів розглядатимуться на наступному міжпартійному з’їзді 19 грудня. За повідомленням прес-служби партії, планується, що в блок увійдуть Партія правозахисту, партія «Союз. Чорнобиль. Україна», партія «Зелена планета» та Партія честі, боротьби з корупцією і організованою злочинністю.

* * *

Боксер Віталій Кличко очолив список громадянського блоку «ПОРА-ПРП». Про це повідомив лідер партії «Реформи і Порядок» Віктор Пинзеник. Рішення про утворення блоку було прийнято на чергових з’їздах «ПОРИ» і ПРП. Виборчий список буде оприлюднено на міжпартійному з’їзді найближчим часом.

* * *

Партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода» йтиме на парламентські вибори самостійно. Таким є рішення з’їзду. Першу п’ятірку виборчого списку очолює голова ВО «Свобода» народний депутат Олег Тягнибок. Далі — кінорежисер Юрій Іллєнко, доцент Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Фаріот, актор Богдан Бенюк. У виборчому списку 133 особи.

* * *

Рішення про утворення виборчого блоку імені лідера Партії захисників вітчизни Юрія Кармазіна було ухвалено на з’їзді партії. До об’єднання увійде Партія миру і справедливості.

* * *

Список Української народної партії очолив її лідер Юрій Костенко. Крім того, на другому етапі VІІ з’їзду оприлюднили ще кілька прізвищ списку — Олександр Слободян, заступник глави Донецької ОДА Олександр Клименко, віце-прем’єр з питань АПК Юрій Мельник, голови ОДА Рівненської і Київської областей — Василь Червоній та Євген Жовтяк.

* * *

Блок Наталії Вітренко «Народна опозиція» на міжпартійному з’їзді поставив у першу п’ятірку списку на вибори до парламенту Наталію Вітренко, Володимира Марченка, Павла Бауліна, Людмилу Безуглу і Леоніда Анісімова.

* * *

Восьмий з’їзд партії Народний рух України за єдність затвердив списки кандидатів на парламентські вибори. Перший номер — у лідера партії Богдана Бойка.

* * *

Учора ХХ з’їзд СДПУ (о) затвердив десятку виборчого списку міжпартійного блоку, який очолив Леонід Кравчук. За ним йдуть Валентина Довженко, Віктор Медведчук, Нестор Шуфрич, Юрій Бойко, Григорій Суркіс, Степан Гавриш, Михайло Папієв, Іван Різак, Олег Блохін.