Нечасто в нас трапляються прем’єри аудіоальбомів вітчизняних оперних співаків. Солістка Національної опери України, народна артистка України Валентина Кочур випустила повнометражний компакт-диск «Музика душі моєї».

Тут 28 треків. Альбом повен сюрпризів і задовольнить смаки поціновувачів вокалу: українські, російські, шотландські, грецькі і французькі народні пісні, романси Булахова, Чайковського, Рахманінова та чотири оперні арії. Очевидно, Валентина Кочур хотіла дати слухачеві те, що дороге й цікаве їй самій. Так, серед народних пісень на диску є низка творів, зовсім невідомих нашим меломанам. Звісно, Валентина Кочур віддає себе переважно театру. І на диску ми знайдемо «відголосся» її улюблених оперних партій: Азучени з «Трубадура» Верді, Марфи з «Хованщини» Мусоргського, Даліли з «Самсона і Даліли» Сен-Санса.

Диск непогано репрезентує також уподобання і досягнення в камерно-концертному жанрі. Меццо-сопрано — голос, якому зазвичай присвячують найпристрасніші сторінки музичної літератури. Всі оперні характери, доручені композиторами цьому голосу, — вольові, сильні особистості, вони палко кохають, страждають і не скоряються під ударами долі. Але на диску Кочур представлено не лише цей бік її обдарування. Смуток, роздумливість і глибока душевність слов’янської музики, запал циганського темпераменту, англійська суворість барочних мелодій Перселла — все це калейдоскопом проходить перед нами в альбомі Валентини Кочур. Попри все розмаїття обраної для диску програми, не можна не сказати про один з шедеврів, що особливо западає в душу. Це арія Дідони з опери Генрі Перселла «Дідона та Еней», записана мовою оригіналу. Цей твір виконується багатьма співачками і, здавалося б, важко знайти у ньому щось таке, що спонукало б слухача по-новому відчути стриманий розпач і урочисту скорботу, які панують у цьому творі. Священний трепет охопить кожного, хто слухатиме у виконанні Кочур ці слова прощання і любові, звернені у вічність.

Хронометраж диску заповнено гранично — 80 хвилин. У цьому не можна не вбачати щирості душі співачки. Адже це її подарунок усім, хто цінує теплий, оксамитний тембр меццо-сопрано і виразну мелодику, що одразу западає в серце.