Плавання. Трієст (Італія). Чемпіонат Європи (на короткій воді). Збірна України почала із «срібного» старту в чоловічій естафеті 4 х 50 комплексного плавання. Чемпіонам Європи, німцям, наша команда (Андрій Олійник, Олег Лісогор, Сергій Бреус, В’ячеслав Ширшов) програла лише мить — вісім сотих секунди!

Футбол. Чемпіонат України. Вища ліга. 19-й тур. 8 грудня.

«Металург» Д — «Ворскла». 2:0. 1 000 глядачів. Голи: Полянський, 39, Закарлюка, 82.

«Чорноморець» — «Іллічівець». 1:2. 4 500. Кирлик, 49 (п) — Левига, 15, Конюшенко, 80.

Сьогодні відбудуться ще п’ять матчів поточного туру. І в чемпіонаті України настане велика зимова пауза.

І спорт, і філософія...

Як правило, засоби масової інформації більше уваги приділяють традиційним видам єдиноборств (особливо —олімпійським). А от про такі, як ушу, розповідають не часто. Хоча цей захопливий і корисний спорт, швидше східна філософія, мають величезну популярність в усьому світі. Не виняток, зрозуміло, і наша країна.

Це підтверджує Іван Мєшков, почесний віце-президент Української федерації спортивного і традиційного ушу. В цій організації він відповідає за питання молодіжної політики. І це не дивно, бо є активістом, членом ради всеукраїнської молодіжної громадської організації Молодіжний союз «Наша Україна». Втім, наша розмова зовсім про інше — про ушу.

— У чому найбільша принада цього спорту?

— Основна відмінність ушу від решти східних єдиноборств полягає в поєднанні культури, дисципліни духу і тіла, спорту, мистецтва. Здоров’я дає змогу максимально розуміти і сприймати себе в навколишньому середовищі, допомагає звільнитися від хвороб, фізичних та психологічних вад. Ушу дозволяє відчувати себе людиною, потрібною для інших...

— Цікаво, в яких регіонах України ушу найпопулярніший? — запитуємо нашого співрозмовника.

— Має прихильників практично всюди. Але визнаними центрами вважаються Київ, Дніпропетровськ, столична область. Зокрема, Бровари, де розміщена штаб-квартира УФСІТУ, яку очолює заслужений тренер України Олег Чуканов.

— Ваша організація не єдина на теренах країни?

— Так. Насамперед варто назвати національну федерацію, що виконує передусім роль координатора. Однак найсильніші атлети — у нас.

— І хто вони?

— Одразу виокремлю 22-річного броварчанина Андрія Коваля. Коли йому виповнилося десять, тоді цей хворобливий хлопчик (дошкуляла астма) здобув десь медичну довідку і записався до секції ушу. І от тепер цей абсолютно здоровий богатир — найтитулованіший серед українців. Він — майстер спорту міжнародного класу, триразовий абсолютний чемпіон України, переможець п’ятнадцяти міжнародних турнірів, тричі вигравав європейське «золото», бронзовий призер чемпіонату світу.

Але найпрестижніша в колекції Андрія нагорода, про яку треба сказати окремо. Торік він здобув найвищу з можливих в ушу оцінок — 9,05 — на змаганнях світового рівня «Монастир Шао-Лінь» у місті Чжень-Чжоу (Китай). З півтори тисячі учасників лише Коваль досягнув такого результату.

Чемпіонати України, Європи, Кубок континенту вигравала майстер спорту міжнародного класу, заслужений тренер України Олена Чуканова. Олексій Носач — чемпіон світу за версією AWS, переможець семи міжнародних змагань. Олена Нізамутдінова — абсолютна чемпіонка, чемпіонка Європи та срібний призер чемпіонату світу. Можу назвати ще з десяток титулованих спортовців — членів нашої федерації.

— А в якому віці краще починати навчатися ушу?

— Та хоч із самого раннього. Скажімо, з трьох-чотирьох років. Водночас — без вікових обмежень. Головне, щоб здоров’я дозволяло.

— Наступні олімпійські ігри, як відомо, відбудуться в Пекіні. І вірогідність того, що цей народжений у Китаї і тепер поширений по всьому світу вид спорту буде введено до програми ігор, дуже висока. Які в такому разі шанси українських ушистів?

— Досить перспективні. Оптимізму додають наші стабільні перемоги на найбільших змаганнях на планеті.

Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.