Але не повністю

До першої п’ятірки виборчого списку Блоку Юлії Тимошенко увійшли сама лідер блоку, а також керівник виборчого штабу БЮТ Олександр Турчинов, колишній віце-прем’єр-міністр Микола Томенко, народний депутат України, голова Української соціал-демократичної партії Василь Онопенко і журналіст Андрій Шевченко. Про це було оголошено на міжпартійному з’їзді БЮТ у Києві. До другої п’ятірки БЮТ увійшли Левко Лук’яненко, Григорій Омельченко, Віталій Курило, Микола Петрук та Євген Суслов. Остаточний список БЮТівці формуватимуть під час другого етапу міжпартійного з’їзду.

* * *

Політична партія УНА-УНСО йде на парламентські вибори у блоці з Українською консервативною партією і вимагає реабілітувати своїх активістів, засуджених за участь в акції «Україна без Кучми» 9 березня, щоб вони могли взяти участь у виборах. На позачерговому ХХ з’їзді партії було прийнято робочу назву цього блоку — Національно-визвольний блок Шухевича—Щокіна «Бог і Україна понад усе». Але цю назву ще можуть скоротити під час другої частини партійного з’їзду. Виборчий список блоку очолять голова УНА-УНСО Юрій Шухевич та лідер Української консервативної партії Георгій Щокін, а решта списку формуватиметься за квотою 50 на 50.

Буде свято і на нашій вулиці

«Не вистачає коштів», — ця відповідь часто лунає в коридорах влади на запити громадяни. У відповідь народ часто «ріже» правду: «А на феєрверки гроші є?» Такий діалог можна нерідко почути у Кам’янці-Подільському на Хмельниччині, котрий в останні роки зажив слави міста всеукраїнських та міжнародних шоу. Завершуються вони, як правило, світло-лазерною феєрією на фоні славетної Старої фортеці, і коштує це немало. Бюджетом міської ради таких витрат не передбачено. Тим часом щоразу знаходиться кишеня, яка фінансує свято в цьому невеликому місті, про яке ще вчора мало знали.

На сьогодні великі спонсорські заходи здебільшого сконцентровані в столиці, великих містах України. Секрети «везіння» Кам’янця пояснив заступник міського голови Олег Демчук, котрий нещодавно на три дні зняв костюм чиновника, спав у наметі, на сіні, при бойових козацьких обладунках, щоб разом із товариствами військово-історичної реконструкції взяти участь у штурмі фортеці та перенестися в ХVII століття на фестивалі «Тера Героїка-2005».

«Міській раді, — каже Олег Демчук,— вдається залучати потужних спонсорів. Скажімо, популярна мережа магазинів сімейної покупки «Фуршет» (голова спостережної ради ЗАТ — Ігор Баленко). Вона має вже 50 маркетів у всіх куточках України, а нещодавно визнана переможцем у престижному конкурсі «Вибір року». Нині «Фуршет» передав у фонд фестивалю 100 тисяч гривень, хоч його благодійницькі справи зосереджено в основному в мегаполісах. Звичайно, в цієї торговельної марки є зацікавлення і в нашому місті. Торік тут з’явився супермаркет мережі, тож кам’янчани отримали можливість ширшого вибору товарів. Крім того, цей самий власник придбав найбільший готель і докладає зусиль до його оновлення, щоб швидше наповнити його гостями, а місто — туристами».

На відкритті «Тера Героїки» представники фірми запевнили, що готові вкласти до одного мільйона гривень у Кам’янець, щоб місто стало справжнім туристичним центром. Торговельна марка підтримує українську ідею, український патріотизм — на фестивалі виступили «Пропала грамота», «Гайдамаки», козаки-каскадери. А міська влада вважає, що чинить правильно, залучаючи в місто таких потужних власників. Бо малим містам треба якомога швидше і ширше розвивати співробітництво, вправно використовуючи свою історію, краєвиди.

Хмельницька область.