«Мій Севастополь»

Севастополь. Під такою назвою в Москві у «Новому манежі» відкрилася персональна виставка севастопольського художника Зіновія Філіппова. Усі витрати на влаштування виставки москвичі взяли на себе. З Москвою севастопольця З. Філіппова, заслуженого художника АРК, зв’язують спогади про Третьяковську галерею, куди він ще школярем ходив «як до церкви». У дні війни сержант Філіппов захищав Москву. Тут він здобув першу художню освіту.

Полотна Зіновія Філіппова, де центральне місце займають севастопольські та балаклавські мотиви, бували на багатьох виставках, і міжнародних теж. Його картини є в музеях України, Чехії, Латвії (де він закінчив Академію мистецтв), у приватних колекціях. У Севастопольському художньому музеї не раз проходили персональні виставки З. Філіппова, а в Москві ця — перша. Для художника-фронтовика важливо, що відкрилася вона в рік 60-річчя Перемоги, завдяки ініціативі голови Севастопольського земляцтва в Москві Івана Кириленка.

Світлана КАЛИНОВСЬКА.

Залюблений у давнину

Тернопільська область. Фольклорист, етнограф, театрознавець, бібліограф Петро Медведик — жива легенда Тернопільщини. Ніхто краще від цього сивочолого чоловіка не знає історії краю, його звичаїв, діячів. Його перу належать сотні праць з краєзнавства та історії культури. За масштабами зробленого науковці ставлять Петра Медведика на друге місце в Західній Україні після відомого етнографа і фольклориста, також уродженця Тернопільщини Володимира Гнатюка.

У свої вісімдесят Петро Костьович не втрачає цікавості до незвіданого, він активний і наполегливий у пошуках. Днями громадськість краю вшанувала ювіляра у дещо незвичний спосіб. В обласному краєзнавчому музеї влаштували наукову конференцію «Культурно-етнографічні особливості Тернопільщини». Головним її героєм був Петро Медведик.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Кожна культура красива по-своєму

Івано-Франківськ. Вірмени, поляки, німці, азербайджанці, молдавани, цигани, грузини, росіяни — юні представники всіх національних громад та товариств Прикарпаття показали своє мистецтво на обласному фольк-фестивалі «Всі ми діти твої, Україно!», який традиційно проводить облуправління освіти. Зрозуміло, що кожному учаснику міжнаціонального свята (а в концерті виступило близько 40 молодіжних і дитячих колективів) хотілося похвалитися культурою свого народу, зачарувати піснями, музикою, танцями, перейнятими від батьків. Переможців тут не визначали. Усіх учасників облдержадміністрація нагородила грамотами і цінними подарунками.

Дарина НАЗАРЧУК.