Учора у Верховній Раді відбулося установче засідання громадської ради ветеранів, утвореної при парламенті відповідно до постанови Верховної Ради за зверненням учасників всеукраїнської акції «Разом — ми сила». Як зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, цей консультативно-дорадчий орган має заповнити той вакуум, що утворився після ліквідації центрального органу виконавчої влади — Держкомітету у справах ветеранів, і надати додатковий імпульс роботі й урядових структур, і парламенту.

Станом на 1 січня цього року в Україні проживало 3 245 600 ветеранів війни. На жаль, щороку ветеранів стає все менше. У державі загалом сформовано задовільну законодавчу базу, яка регулює правовий статус і соціальний захист ветеранів війни. Лише Верховна Рада нинішнього скликання ухвалила 14 змін і доповнень до чинних законів, якими розширено перелік осіб, котрі мають статус ветеранів війни, спрощено порядок отримання соціальних допомог, збільшено надбавки до пенсій, законодавчо врегульовано ліквідацію диспропорції у пенсійному забезпеченні залежно від часу виходу на заслужений відпочинок. Однак чимало проблем ще турбують колишніх захисників Вітчизни. Передусім — це реалізація на практиці чинних законів і державних програм.

Учасники громадської ради ветеранів запропонували створити кілька робочих груп для опрацювання пропозицій про поліпшення соціального захисту ветеранів війни, військової служби та воїнів-інтернаціоналістів. А глава парламенту Володимир Литвин побажав, щоб громадська рада зосереджувала свою діяльність не лише на вирішенні соціальних питань, а й активно виявляла свою політичну позицію, давала оцінку всім процесам, які відбуваються в суспільстві.