Сьогодні Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вирушить із дводенним офіційним візитом до Російської Федерації. Глава українського парламенту планує зустрітися з керівництвом парламенту Росії — Головою Державної Думи Борисом Гризловим та Головою Ради Федерації Сергієм Мироновим, Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Глава українського парламенту також планує виступити в Інтелектуальному центрі фундаментальної бібліотеки Московського державного університету імені М. Ломоносова, відвідати Культурний центр України в Москві.

Як зазначив В. Литвин, ця поїздка — планова. Відповідно до узгодженого графіка, раз на півроку відбувається або візит до України делегації російського парламенту, або українська парламентська делегація відвідує Російську Федерацію. Наразі, за словами В. Литвина, планується обговорити широкий спектр питань, які становлять взаємний інтерес для обох держав, і не лише на сьогодні, а й на перспективу.

Запланований візит глави українського парламенту до Росії, вочевидь, викличе значний інтерес з обох сторін, адже він відбудеться на тлі досі не розв’язаної газової суперечки між двома країнами, а також досить болісної реакції нашого північного сусіди на підписання 2 грудня у Києві лідерами дев’яти країн Балто-Чорноморсько-Каспійського регіону декларації про створення Спільноти демократичного вибору. Коментуючи створення Спільноти демократичного вибору, Володимир Литвин назвав задекларовані цілі «благородними». «Водночас, коли брати на себе відповідальність за демократію, стабільність і прогнозованість розвитку за віссю Чорне, Каспійське і Балтійське моря, то треба залучати всіх, хто перебуває у цьому регіоні», — вважає Голова Верховної Ради. А до Росії глава українського парламенту їде з таким переконанням: «Краще мати стабільні прогнозовані дружні відносини з нашими сусідами. Бо нам просто історією визначено жити і творити узгоджено».