депутатської фракції комуністів у Верховній Раді України з приводу незаконного звільнення народного депутата України трьох скликань, комуніста, члена-кореспондента НАН України С. Дорогунцова з посади голови Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України

Постановою Президії Національної академії наук України від 6 липня цього року за підписом Президента НАН України фактично усунено з посади голови Ради по вивченню продуктивних сил України Дорогунцова Сергія Івановича.

Розуміючи незаконність свого рішення вже через два місяці для «задоволення» протесту Генпрокуратури, приймається нова постанова Президії НАН України. Цією постановою С. Дорогунцов звільняється з посади голови Ради установи тепер уже у зв’язку з обранням його народним депутатом України. Тобто звільняють С. Дорогунцова через сім років після обрання народним депутатом.

Виникають запитання: чи базується таке звільнення на законах України і Конституції України? Чому так наполегливо обминається Закон «Про статус народного депутата України»?

Стверджуємо, що звільнення С. Дорогунцова незаконне.

С. Дорогунцов не порушував закону, він працював на безоплатній основі. Діяльність його як керівника інституту належить до наукової діяльності, а його посада — до посади наукового працівника. Це дозволяється Законом і на що звертає увагу, до речі, і Конституційний Суд України. Установа, керівником якої він був, не має на меті одержання прибутку. Тому народний депутат України має право очолювати таку організацію. Тобто Закон «Про вибори народних депутатів України» і прийняті до нього доповнення від 8 липня цього року не можуть бути підставою для звільнення С. Дорогунцова. Підтвердженням цього є і те, що як мінімум п’ять народних депутатів України сьогодні працюють на посадах керівників наукових установ НАН України. Серед них І. Юхновський, М. Жулинський, П. Толочко та ін.

Чим можна пояснити, що репресії звалилися лише на С. Дорогунцова? Фракція комуністів розглядає факт звільнення С. Дорогунцова з посади голови РВПС як переслідування його за комуністичні погляди і переконання, як політичну помсту і політичний терор. На жаль, роль ініціатора і виконавця цієї непристойної акції взяв на себе Президент НАН України Б. Патон.

Фракція комуністів рішуче вимагає від ініціаторів і виконавців згаданого дійства, від Верховної Ради і Кабінету Міністрів України припинити незаконні акції проти С. Дорогунцова та негайно поновити його на посаді голови РВПС.

Ми вважаємо, що в Національній академії наук України, яка залишається осередком «кучмізму», повинна нарешті відродитися свобода наукової творчості, шанобливості та законності.

Фракція сподівається на розуміння і підтримку всіх депутатів, оскільки мова йде про вчених—керівників наукових установ, котрі належать до різних фракцій парламенту і, зрештою, про долю української науки.

Петро СИМОНЕНКО, керівник фракції.