Завдання Верховної Ради — зробити все в законодавчому плані, щоб можна було насправді говорити про існування місцевого самоврядування в Україні. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час вручення відзнак українського парламенту працівникам місцевого самоврядування з нагоди їх професійного свята, яке відзначатимуть у нашій державі 7 грудня.

В. Литвин зазначив, що слова «місцеве самоврядування» згадують у майже 3 тисячах документів і 500 чинних законах. «Однак, на превеликий жаль, сьогодні в процесі розгляду бюджету-2006 ми відчуваємо, що в Україні від самоврядування стали далі, ніж були раніше», — зауважив Голова Верховної Ради.

Самоврядні органи влади на місцях уже попередили: якщо їм не буде виділено додаткові кошти, вони відмовляться від виконання делегованих повноважень. На думку голови парламенту, це один із показників того, що самоврядування в нашій державі набуває другого дихання і починає відчувати, що потрібно робити і які важелі мають бути. Позиція Голови Верховної Ради така: треба змінити практику формування бюджету, перевернувши «бюджетну піраміду» знизу догори. «Нам потрібна унітарна децентралізація», — вважає В. Литвин.

Говорячи про прийняття закону № 3207-1, зміни до Конституції стосовно місцевого самоврядування, глава парламенту висловив думку, що цей документ може бути попередньо ухвалено і направлено на висновок до Конституційного Суду ще на цій сесії Верховної Ради, а в лютому, якщо на той час буде сформовано весь склад КС, прийнято як закон. «Тут є залізна логіка: якщо прийняли рішення про політичну реформу щодо розмежування повноважень на центральному рівні, треба йти до первинних ланок», — зазначив В. Литвин. Голова Верховної Ради звернувся до Президента України з листом із проханням висловити свої застереження до напрацьованого документа — змін до Конституції стосовно самоврядування.

За вагомий особистий внесок у розбудову держави та розвиток демократії глава парламенту вручив представникам органів місцевого самоврядування з різних регіонів України почесні грамоти та грамоти Верховної Ради. Серед нагороджених — і власний кореспондент «Голосу України» у Херсонській області, депутат Суворовської районної в місті Херсон ради Алла Брусилова.