У черзі на отримання житла у військах Південного оперативного командування на сьогодні налічується 12 896 чоловік. Безквартирний військовослужбовець — це ганьба для держави.

Обіцяти — ще не означає виконувати

Як показує життя, темпи будівництва житла для людей у погонах могли б значно зрости, якби підрядні організації, що взяли на себе зобов’язання, не тільки обіцяли світлі перспективи і змальовували знедоленим військовослужбовцям привабливі картинки, а й реальними справами впроваджували в життя свої зобов’язання.

У травні 2003 року в Одеському інституті Сухопутних військ з подивом довідалися, що на території автопарку військового вузу планується зведення 9-поверхового житлового будинку, частина якого, а точніше 12 відсотків від передбачуваних 15 000 квадратних метрів повинні бути виділені черговикам Одеського гарнізону. З’ясувалося, 2002 року була підписана так звана Генеральна угода між квартирно-експлуатаційним управлінням ПівдОК і ТОВ «Кіод».

З’ясувалося, що до зони капітального будівництва потрапила не земельна ділянка, а вся інфраструктура автопарку військового вузу — бокси капітального типу для військової техніки пожежних машин, будинок для техобслуговування автотехніки, автозаправка, автомийка. Усе це — складова частина технічного забезпечення навчального процесу. Усі ці будівлі автопарку з його інфраструктурою перебувають на балансі Одеського інституту Сухопутних військ і мають балансову вартість. Знесення автопарку може бути здійснено лише на умовах компенсації інфраструктури за цінами згідно з експертною оцінкою їх реальної ринкової вартості.

Порушення законності під час підписання Генеральної угоди, на думку військової прокуратури Південного регіону України, було таке очевидне, що вона звернулася із позовною заявою в господарський суд Одеської області визнати недійсною підписану Генеральну угоду між КЕУ ПівдОК і ТОВ «Кіод».

26 травня 2004 року господарський суд Одеської області під головуванням В. Петрова позовні вимоги військової прокуратури до КЕУ ПівдОК і ТОВ «Кіод» задовольнив у повному обсязі.

Що встановив суд? КЕУ Південного оперативного командування не має права розпоряджатися загальнодержавною власністю, до якої і належить територія автопарку військового вузу. Генеральна угода, зазначено в судовому рішенні, свідомо суперечить інтересам держави і, отже, є недійсною. А оскільки реалізація цієї угоди призведе до знищення військового майна — тобто інфраструктури автопарку, що належить до загальнодержавної вартості, то до нього застосовується встановлений особливий порядок відчуження і знищення.

На судовому засіданні з’ясувалося, що за тиждень до розгляду спірного питання в суді, функції замовника були передані новій юридичній особі — Центральному спеціалізованому будівельному управлінню Міноборони. А воно за кілька днів до початку суду уклало з ТОВ «Кіод» Генеральну угоду про новації Генеральної угоди про будівництво житла у порядку пайової участі для військовослужбовців Збройних Сил від 10.04.2002.

Колегія суддів під головуванням В. Петрова розглянула і цю правову колізію. Суд визначив, що в зв’язку з підписанням сторонами із спірних договорів нових договорів, якими первинні зобов’язання замінено на нові (новація договору), зобов’язання сторін за Генеральною угодою про будівництво житла в порядку пайової участі для військовослужбовців від 10.04.02 і договору про будівництво житла в порядку пайової участі для військовослужбовців від 10.04.02. ЗУПИНЕНО.

Із судової каруселі квартиру не побудуєш

Три з половиною роки на запланованому місці будівництва 9-поверхового будинку панує тиша. Зате в залах судових засідань вирують пристрасті. ТОВ «Кіод», вважаючи рішення господарського суду Одеської області несправедливим, звернулося з апеляційною скаргою в Одеський апеляційний господарський суд. Комерсанти просять апеляційну судову інстанцію ухвалити нове рішення за позовом військової прокуратури Південного регіону в інтересах держави в особі Міноборони й Одеського інституту Сухопутних військ.

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду під головуванням В. Пироговського 17.08.04. рішення господарського суду, про яке йшлося вище, скасувала. У свою чергу військовий прокурор Південного регіону України генерал-майор юстиції Микола Фещук звернувся з касаційним поданням у Вищий господарський суд України, в якому просив скасувати постанову Одеського апеляційного господарського суду.

2 лютого нинішнього року колегія суддів Вищого господарського суду України під головуванням В. Перепічая у відкритому судовому засіданні розглянула касаційне подання військової прокуратури Південного регіону. Прийняте нею рішення скасувало постанову Одеського апеляційного господарського суду, а справу запропоновано передати на новий розгляд у суд першої інстанції в іншому складі суду.

Судова карусель набирає темпи. Але з матеріалів справи, довідок, висновків експертів, юридичних коментарів, як відомо, квартиру не побудуєш. Військовослужбовці, члени їхніх родин, звичайно, не знають та й знати не бажають про ті судові баталії, які ведуться навколо території автопарку Одеського інституту Сухопутних військ на вулиці Івана Франка. Це — один із найпрестижніших районів у курортній зоні Одеси. Вартість однієї сотки землі за останні роки тут зросла в 200(!) разів. І керівники Міністерства оборони, від яких залежить у кінцевому підсумку рішення цієї тривалої земельної суперечки, міркують у цій ситуації, по-моєму, абсолютно логічно, по-господарськи: ми не заперечуємо проти виділення земельної ділянки для будівництва 9-поверхового житлового будинку. Але пропонуємо провести відкритий тендер серед зацікавлених замовників. Тим паче що пропозиції, які надходять від них, з економічної і комерційної точки зору привабливіші, ніж ті, що були закладені в Генеральній угоді між КЕУ Південного оперативного командування і ТОВ «Кіод». Зокрема, деякі будівельні організації готові надати не 12, як пропонує ТОВ «Кіод», а 25 і навіть 30 відсотків від побудованого житла. Ці відсотки — кілька зайвих десятків квартир для офіцерів і прапорщиків Одеського гарнізону, це — соціальна справедливість для людей, які віддали військовій службі по чверть століття і більше.

13 липня господарський суд Одеської області в новому складі під головуванням Г. Гуляк розглядав справу за позовною заявою військової прокуратури Південного регіону в інтересах держави України в особі Міністерства оборони про визнання Генеральної угоди між КЕУ ПівдОК і ТОВ «Кіод» недійсною. У позовній заяві військовій прокуратурі Південного регіону було відмовлено.

Днями апеляційний господарський суд Одеської області знову розглядатиме цю справу. Безквартирні військовослужбовці Одеського гарнізону вирішили не мовчати й організувати пікетування будинку суду. Їм набридли судові ігри. Вони хочуть жити в затишних квартирах, а не бомжувати у винайманих.