Робоча поїздка Адама Мартинюка до Кіровоградської області

У суботу, 3 грудня, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк здійснив робочу поїздку до Кіровоградської області.

Він докладно ознайомився із життям і проблемами жителів Добровеличківського і Гайворонського районів. Пояснення давали голова Добровеличківської райдержадміністрації Василь Придвор і заступник голови районної ради Любов Каспірович, голова Гайворонської райдержадміністрації Валерій Резнік та голова районної ради Володимир Делінгевич.

Так, у Добровеличківському районі знищено один із найпотужніших в області молокозаводів, розкрадено райсільгосптехніку, в селі Липняжці незаконно у приватні руки продано цукровий завод, який після цього не працює, добротне устаткування вирізають і здають на металобрухт, а 1000 робітників залишилися без роботи і засобів до життя. Досі не закінчено будівництво Піщано-Брідської дільничної лікарні, яку почали будувати ще за радянських часів, і незалежність вона зустріла з готовністю будівельних робіт майже 98 відсотків. Відтоді так і стоїть недобудованою —потрібно 500 тисяч гривень, та й їх нема. 50 мільйонів гривень потрібно на проведення газифікації райцентру.

Серйозні проблеми виробничого і соціально-побутового характеру є і в Гайворонському районі.

У селищі міського типу Завалля Адам Мартинюк ознайомився з роботою місцевого графітового комбінату. Це єдине підприємство в Європі, де видобувають графіт, який експортується до багатьох країн світу. У радянський період комбінат щороку виробляв 40 тисяч тонн графіту, а нині — в чотири рази менше. Втричі, до 574 чоловік, зменшилась кількість працівників.

Президент ВАТ «Заваллівський графітовий комбінат» Віктор Місютинський і селищний голова Олексій Жар з тривогою говорили про головну і нагальну проблему комбінату, а отже, і селища — вивезення пустої породи, якої вже нагромадилось до 22 мільйонів кубометрів, що може призвести до вимушеної зупинки комбінату на два-три роки. І знову потрібні чималі гроші, а їх немає ні на комбінаті, ні в бюджеті селищної і районної рад.

У своїх виступах перед багатолюдними аудиторіями у Добровеличківському районному будинку культури і в селищі Завалля Гайворонського району Перший заступник Голови Верховної Ради поінформував присутніх про політичне і соціально-економічне становище країни та перспективи її розвитку, про законотворчу діяльність парламенту, зокрема проходження бюджетного процесу, про підготовку й особливості проведення чергових виборів до Верховної Ради та місцевих рад у 2006 році.

Зокрема, Адам Мартинюк підкреслив, що Верховна Рада свою діяльність в узагальненому плані спрямовує на розв’язання стратегічних завдань — забезпечення єдності і цілісності України, створення механізмів і стимулів для прискорення її економічного і соціального розвитку, вдосконалення системи управління й оптимізації функцій органів влади, зміцнення демократії, активізації участі громадян в управлінні державою, розвитку системи громадянського самоуправління, забезпечення соціальної справедливості і соціального захисту найбільш знедолених верств населення, створення такого єдиного політичного простору, щоб кожному громадянинові у будь-якій точці України було гарантовано рівні можливості для реалізації своїх законних прав і свобод.

На думку Адама Мартинюка, цьому певною мірою сприятиме політична реформа, згідно з якою з 1 січня наступного року набувають чинності запропоновані Компартією конституційні зміни, за якими значно розширюються повноваження новообраного парламенту, зокрема у формуванні уряду. Україна із президентсько-парламентської республіки стане парламентсько-президентською. Розширюються також повноваження місцевих рад, зокрема, вони матимуть право розпоряджатися землею, а депутати місцевих рад отримають недоторканність.

Перший заступник Голови Верховної Ради ґрунтовно і дохідливо відповів на сотні усних і письмових запитань людей з актуальних питань суспільно-політичного життя. Виборців найбільше цікавили проблеми подолання безробіття і бідності, підвищення і виплати зарплати та пенсій, соціальних пільг, забезпечення житлом і паливом, безплатним медичним обслуговуванням, повернення у власність народу стратегічних народногосподарських підприємств, земельне питання, а також відносини України з Росією та іншими близькими і далекими сусідами, проблеми вступу України до Європейського союзу, до Світової організації торгівлі і НАТО, до Єдиного економічного простору.

У поїздці по Кіровоградській області Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка супроводжували народний депутат України Володимир Пузаков і керівник апарату обласної ради Юрій Михайлевський.