З перемогою у Всеукраїнському конкурсі «Кращий товар року» повернувся зі столиці херсонський комбайн «Славутич». У напруженій боротьбі серед майже десятка конкурентів він виборов лаври в номінації «Зернозбиральна техніка».

Нагородження переможців проходило в центральному павільйоні Всеукраїнського виставкового центру. Представники заводу «Херсонські комбайни» зізнаються, що пережили хвилюючий момент гордощів за власне дітище. Адже лише рік минув, як украй занепале й зубожіле підприємство «взяв до рук» новий інвестор. Загуркотіли виробничі цехи, закипіла робота, ожив заводський конвеєр. Уже на кінець літа на цьому підприємстві вийшли на виробничі показники: один комбайн за добу.

Утім, в історії підприємства є ще один показник, достойний Книги рекордів. На комбайні «Славутич» нинішнього року комбайнер фермерського господарства «Дністрянське» з Білозерського району Херсонщини Анатолій Руссу встановив абсолютний рекорд України. За чотири літніх місяці він скосив пшеницю на площі понад 2000 гектарів і намолотив 5000 тонн зерна! До того ж працював тільки в своєму районі і не віїжджав за його межі.

Поза конкуренцією був «Славутич» і на обласному Дні поля влітку поточного року. Бо його виробничі показники та технічні характеристики сьогодні найвищі серед зернозбиральних комбайнів: і вітчизняних, і імпортних. І все це за найнижчих цін — 364 тисячі гривень за умови 30-відсоткової державної компенсації та мінімізованих виплат за кредит.

Отож можемо впевнено говорити про незаперечне лідерство «Славутича». А найкращою рекламою агрегатові є, звісно, «селянська пошта». Хлібороби, що донедавна купували імпортну техніку, нині із задоволенням беруть херсонські комбайни. Непоодинокі випадки, коли окремими фермерськими господарствами придбано по кілька «Славутичів». І відгуки схвальні! Тому голова облдержадміністрації Борис Силенков нещодавно на одній з нарад заявив про повну підтримку місцевих комбайнобудівників. Провідним спеціалістам сільськогосподарської галузі він дав чітку і конкретну настанову: розробити план заходів стосовно подальшої реалізації нинішнього економічного «прориву», що його здійснили лише за рік на ВАТ «Херсонські комбайни».

Цього сезону область придбала 34 «степових кораблі». Тоді як минулого року — аж один... Реальний інтерес до херсонської техніки сьогодні демонструють Чехія, Румунія, Болгарія, Угорщина, Китай.

Увагою та повагою аграріїв не обділена й жниварка для збирання кукурудзи та соняшнику. Координатор європейського проекту TACІS із «соняшникових» питань Ремі Блок назвав її кращою європейською жниваркою. Втрати зерна під час збирання ПЗС-8 практично дорівнюють нулю. Нинішні конструкторські ідеї було закладено ще за союзних часів в КБ Таганрога, де на той час працювали легенди радянського комбайнобудування Ханаан Ізаксон, Юрій Ярмашев, Олексій Лях. Повною мірою втілив у життя плоди їхнього потужного інтелекту херсонський конструктор Геннадій Архипов. Недаремно в 1982 році 30-річному провінційному інженеру дали Державну премію СРСР та присвоїли звання заслуженого винахідника. Тоді з заводського конвеєра зійшли 70 тисяч тих жаток! І на сьогодні провідні комбайнобудівні фірми світу просто тероризують конструкторів ВАТ проханнями пристосувати херсонські жниварки до своєї техніки, серед якої і «Джон Дір», і «Клаас», і «Дон», і «Єнісей», і «Вектор», і «Полісся», і «Майсей-Фергюсон».

Щойно заводчани виконали державне замовлення з Білорусі на 150 жниварок. Дивуються, щоправда: де ж держзамовлення від України?

Варто зауважити, що Президент України, під чиїм патронатом проходив конкурс, під час Міжнародної виставки АГРО-2005 виявив до «Славутича» неабиякий інтерес. Прикро лишень, що й керівники агропромислового комплексу, й відомі політики дають інтерв’ю «на тему» на тлі імпортних комбайнів. Чого б це?..

Херсон.