Минулими вихідними політичні сили продовжили формувати виборчі списки і вибирати союзників для блокування на парламентських виборах.

* * *

Другий з’їзд партії «Народний Союз «Наша Україна» у Києві затвердив список кандидатів до блоку Ющенка «Наша Україна». Список очолює Президент Віктор Ющенко. До першої п’ятірки ввійшли прем’єр Юрій Єхануров, Київський міський голова Олександр Омельченко, ректор Києво-Могилянської академії В’ячеслав Брюховецький і народний депутат Лілія Григорович. До списку потрапили Роман Безсмертний, Микола Катеринчук, Петро Порошенко, Оксана Білозір, Роман Зварич, Олександр Третьяков, Давид Жванія, Євген Червоненко і декілька міністрів. З’їзд вирішив утворити виборчий блок Ющенка «Наша Україна» з п’ятьма партіями — НРУ, ПППУ, КУН, ХДС та УРП «Собор». Міжпартійний з’їзд відбудеться 17 або 18 грудня.

* * *

Партія регіонів на VІІІ позачерговому з’їзді затвердила список кандидатів у народні депутати України. У першій п’ятірці — Віктор Янукович, Ніна Карпачова, Георгій Скударь, Тарас Чорновіл, В’ячеслав Богуслаєв. Після них ідуть Раїса Богатирьова, Ринат Ахметов. Крім того, у списку — Євген Кушнарьов, Микола Азаров, Сергій Ківалов, Олексій Костусєв, син лідера партії Віктор Янукович та Святослав Піскун.

* * *

Християнсько-демократичний союз підтвердив свій намір блокуватися на парламентських виборах 2006 року з партією «Народний Союз «Наша Україна». Про це, виступаючи на VІІІ з’їзді ХДС, заявив лідер партії Володимир Стретович. ХДС має намір відстоювати свою вимогу про 7-відсоткову квоту в першій сотні списку блоку В. Ющенка.

* * *

XVІ позачерговий з’їзд Прогресивної соціалістичної партії України ухвалив рішення про створення блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція». ПСПУ об’єдналася з партією «Русько-Український союз», яка напередодні підтримала пропозицію про об’єднання й створення на майбутніх виборах блоку Н. Вітренко.

* * *

Народна демократична партія і Партія екологічного порятунку «Еко+25%» утворили виборчий блок на парламентські вибори-2006 «НДП+ЕКО». Відповідний меморандум після ХІ з’їзду НДП підписали голови партій Валерій Пустовойтенко та Ігор Рожок. А на з’їзді НДП голова партії Валерій Пустовойтенко запропонував делегатам першу п’ятірку виборчого списку від НДП: він, Людмила Супрун, Сергій Куніцин, Анатолій Толстоухов та Олег Дьомін.

* * *

Українська республіканська партія «Собор» заявила про входження у виборчий блок Віктора Ющенка «Наша Україна». Відповідне рішення було ухвалено під час другого етапу XV надзвичайного з’їзду УРП «Собор». Водночас з’їзд зобов’язав народних депутатів Костянтина Ситника та Ольгу Кобець вийти із фракції БЮТ у парламенті та перейти до фракції «Наша Україна». Виборчий список УРП «Собор» очолив Анатолій Матвієнко. Кожен п’ятий кандидат у виборчому списку УРП «Собор» — жінка.

* * *

Виборчі списки розглядала і Соціально-християнська партія (лідер Володимир Владико), яка об’єдналася з Всеукраїнською партією трудящих, а 17—18 грудня планує створити блок з партіями «Совість України» та «Справедлива Україна».

* * *

На 2-му етапі І з’їзду «Зеленої планети» (лідер Наталя Зубицька) було прийнято звернення до народних депутатів, політичних партій і фракцій зробити перший в історії українського парламентаризму крок назустріч виборцям — і оприлюднити звіти про свою суспільно-політичну та законодавчу діяльність за чотири роки. Виборчі списки та формат участі «Зеленої планети» у парламентських перегонах розглядатимуть у кінці грудня.

* * *

Трудова партія України на V з’їзді ухвалила рішення про створення Блоку Бориса Олійника та Михайла Сироти і про приєднання до нього партії Інформаційна Україна (лідер Андрій Колодюк). Міжпартійний з’їзд заплановано на 17 грудня.

* * *

Українська народна партія та Партія вільних селян і підприємців України створили виборчий блок. Це стало відомо в неділю під час з’їзду Партії вільних селян і підприємців України. Робоча назва політичного об’єднання - народний блок Костенка—Плюща. До блоку також увійшли Партія «Україна соборна» та Республіканська християнська партія. Головна мета новоствореного блоку — підтримка українських селян. Остаточний склад блоку стане відомий за кілька тижнів.