Не будь копією

«Помаранчева альтернатива» — авторський проект польського художника Майора Вальдемара Фидриха, що демонструється у Центрі сучасного мистецтва Києво-Могилянської академії.

«Помаранчева альтернатива» народилася із студентського руху у Вроцлаві ще на початку 80-х років і стала емблемою політмистецького руху. Це мистецтво веселої провокації, здатної не лише дивувати, але й ініцюювати зміни — культурні, соціальні та політичні. Виставку розгорнуто у двох тематичних залах, «польському» й «українському». Зокрема, в українському залі виставлено унікальну скульптуру — шоколадна голова нашого Президента! Втім, тут можна не лише розглядати експонати, а й залишити свій автограф у незвичайній книзі побажань, що висить просто на стіні у вигляді величезного помаранчевого шалика. Там, поміж квітів, сердечок та автографів запам’ятовується чийсь афоризм: «Ти народився оригіналом — не помри копією».

Полювання на метеликів у центрі столиці

На Андріївському узвозі у центрі сучасного мистецтва «Совіарт» триває виставка живопису «Полювання на метеликів» авангардного художника Темо Свірелі.

Творчість Темо — це ланцюжок поетичних загадок і таємниць, де найзагадковішим є світло. Картини з циклу «Полювання на метеликів» — це така собі шифрограма емоцій, вишукана, примхлива гра у бісер, породження сяйних проявів душі, яка бачить більше і краще, ніж очі. «Сутність моїх робіт, — каже Темо, — розгортається між двома полюсами людського існування: буттям і небуттям, безмежжям простору і невичерпності життєвої енергії! І це не можна обмежувати одним проектом — це сутність усієї моєї роботи». Ось такий він, живопис Темо Свірелі, ловця метеликів та енергії життя.

Рожеве міцне

Київська галерея авангардного мистецтва «Ательє Карась» потонула в «Рожевому міцному». Так зветься живописний цикл молодої художниці Влади Ралко.

Ці картини позбавлені зайвої сентиментальності, тут промовиста агресія поєднана із жорсткою поетичною мрійливістю. Яскраві, часом страшні відтінки рожево-червоного, насичені, емоційні, міцні. Перше враження шокуюче. Видовище для людей з міцною психікою. Напівоголені герої перебувають у рожевій порожнечі, яка, здається, скрізь, навіть виходить за межі полотен. Гострота, з якою розпізнаються можливі втілення «чогось», часто ніби неважливого, випадкового, побаченого боковим зором, дарує на мить солодку ілюзію відчуття цілісності світу. Ось такий живопис Влади Ралко — рожевий і міцний. Відвертість, лаконізм, зовсім нежіноча манера писання — сила робіт Влади. Її вважають одним з найкращих творців авангардного живопису сьогодні. А «Рожеве міцне» називають однією з кращих виставок. Влада брала участь майже у 100 персональних та групових виставках в Україні, Австрії, Естонії, Чехії, Німеччині та США.

Олена ПОНОМАРЕНКО.