На сьогоднішній день під дію Закону «Про очищення влади» вже потрапили 374 особи, з яких половина — працівники прокуратури і представники центральних органів виконавчої влади. Ці люди не зможуть протягом десяти років працювати в державних установах. Про це під час брифінгу заявили голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв та представник Міністерства юстиції Тетяна Козаченко.

За словами парламентарія, нині розробляють поправки до закону, які дадуть змогу Президенту подавати на затвердження парламенту прізвища військових, котрі спроможні захистити Батьківщину, щоб люстрація їх не зачепила. «Я не розумію, чому генерала Геннадія Воробйова, який потрібен країні, звільнили. А, приміром, керівник міліції Києва та прокурор Донецька, потрапляючи під люстрацію, працюють. Тому тут проблема не в законодавстві, а в тому, що керівництво держави не хоче очищення влади», — наголосив Єгор Соболєв.

Народний обранець повідомив, що найкращі журналісти країни ввійшли в громадську раду з контролю за люстра-

цією. Сьогодні дуже багато інформації вже перевіряють, у тому числі за допомогою відпо-

відного департаменту Мін’юсту. Суспільство, переконаний Єгор Соболєв, може змусити керівництво держави виконати цей закон, а також виявляти його порушників. Адже без люстрації не переможемо у війні за незалежність.

Парламентарій упевнений, що за відставку Генерального прокурора збереться достатньо підписів народних депутатів, і Верховна Рада обов’язково розгляне недовіру до Віталія Яреми.

За словами Тетяни Козаченко, друга хвиля очищення влади вже розпочалася.

Цього місяця завершується проведення люстрації в Міністерстві юстиції. Паралельно йде перевірка керівників усіх силових відомств, які брали участь у затриманні активістів, порушенні їхніх прав і свобод під час акцій мирного протесту та Революції Гідності. Також нині відбувається перевірка в судах, яка розпочалася ще в грудні минулого року і триватиме майже весь поточний рік.

Вона розповіла, що на сайтах судів вивішено накази: де проводиться перевірка, а також декларації і заяви кожного представника Феміди щодо відомостей, відображених у декларації. Тому громадськість може долучитися до цих процедур.

Тим часом учора біля адміністрації глави держави представники Громадського люстраційного комітету провели акцію «Президент і люстрація: 100 днів саботажу» (на знімку) з вимогою звільнити осіб, які підпадають під дію Закону «Про очищення влади». Активісти передали Петру Порошенку список із прізвищами 33 чиновників, котрі мають бути позбавлені державних посад.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.