Колишній майор держохорони Микола Мельниченко заявляє, що в нього є незаперечні докази того, що саме він вів запис у кабінеті колишнього Президента України Леоніда Кучми.

Учора на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» М. Мельниченко ввімкнув запис, який, на його думку, має свідчити про те, що саме він ставив і знімав диктофон у кабінеті Л. Кучми під час огляду приміщення.

Присутній на прес-конференції колишній народний депутат Олександр Єльяшкевич заявив: «Мельниченко записував, ризикуючи власним життям щодня, відвертаючи увагу своїх колег, він встановлював диктофон і знімав диктофон».

Разом з тим розчути запис, продемонстрований екс-майором, заважають шуми.

На прес-конференції були присутні люди, яких М. Мельниченко назвав своїми колишніми колегами по держохороні. Один з них, представившись заступником коменданта адміністрації президента, полковником Володимиром Косарем, оспорюючи можливість проведення М. Мельниченком записів, сказав: «Ну як ти заходив туди?.. Ти ж там не був, в охороні президента, ти ж технік».

М. Мельниченко й О. Єльяшкевич також звинуватили опального російського бізнесмена Бориса Березовського в тому, що він «скуповував компромат, щоб контролювати ситуацію в Україні», і підкреслили, що записи, передані главою Фонду громадянських ініціатив Олександром Гольдфарбом, сфальсифіковані.

За словами О. Єльяшкевича, також «задокументовано спроби влади організувати відповідальність за вбивство Гонгадзе... до рівня Кравченка». Зокрема, як підкреслив М. Мельниченко, в оточенні Президента Віктора Ющенка «є нечистоплотні люди».

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чому, володіючи всією інформацією, він не попередив про наміри вбити журналіста, М. Мельниченко сказав: «Не було чіткої вказівки на те, щоб убити».

Після прес-конференції М. Мельниченко вирушив до Генеральної прокуратури на допит як свідок у справі про вбивство Г. Гонгадзе.