Нова знахідка на Вінниччині ще раз підтверджує висновки вчених: колись тут водилися тварини, яких уже нема у природі.

Пенсіонер Феодосій Бурдейний з села Миронівка Ямпільського району влітку працював у кар’єрі, що на території Петрашівської сільради. Заготовляв камінь та пісок. Раптом наштовхнувся на загадковий предмет, що лежав на глибині 2,5 метра. Феодосій Васильович зрозумів, що тримає у руках щелепу невідомої тварини. Копнув ще — і знову кістка, схожа на великий зуб. Пролежавши кілька місяців у поліетиленовому пакеті, кістка потріскалась і розшарувалась на пластинки. А щелепа не зазнала жодних змін, хоча й зберігалася в тих самих умовах.

Ф. Бурдейний, колишній інженер-електрик місцевого господарства, хоче знати, наскільки цікавою є його знахідка (її він зафіксував на плівку) та якій саме тварині належать щелепа і зуб? Завідувач відділу охорони пам’яток Вінницького обласного краєзнавчого музею Михайло Потупчик спершу висловив кілька припущень. Це могла бути щелепа мамонта, мастодонта або носорога. Такої самої думки — його колега Віра Капшиєнко, завідувачка відділу природи.

В одному із залів музею, де зберігається рідкісна знахідка, — скелет величезного мамонта. За словами Віри Дмитрівни, його знайдено у селищі Ольгопіль Чечельницького району ще у 1961 році. Скелет лежав біля річки на глибині 2,8 метра. Зберігся майже повністю — лише бивні розсипалися. Науковці припускають, що тварина померла своєю смертю у віці приблизно 80—83 років.

Коли порівняли щелепу «музейного» мамонта з тією, що на знімку, зробленому Бурдейним, їхня ідентичність стала очевидною. Так, це була нижня щелепа мамонта, але набагато молодшого за віком: їх розміри виявилися незіставними.

Цій знахідці, за припущенням В. Капшиєнко, не менш як 10 мільйонів років. Саме тоді з нинішньої Вінниччини відступило третє море — Сарматське (перед ним були ще два — Сеноманське і Силурійське) — і земля почала вкриватися лісами. Крім мамонтів, тут водилися олені. У музеї зберігаються роги північного оленя, знайдені у селі Михайлівка Вінницького району.

Для підтвердження тієї чи іншої наукової версії, кажуть працівники музею, достатньо навіть однієї палеонтологічної знахідки. Але вони готові прийняти «скарб» ямпільчанина на постійне зберігання. Втім, передати його Бурдейний може і до Ямпільського районного музею. Як пояснила завідувачка краєзнавчим відділом цього закладу Олена Чоботар, в їхній експозиції уже зберігаються бивень, стегнова кістка та розщеплений зуб мамонта, знайдені у різні часи на території району. А ось щелепи — нема. «Будемо вдячні за новий експонат». Музейні працівники просили також висловити вдячність Ф. Бурдейному за уважне ставлення до палеонтологічної знахідки.

Вінницька область.