Вечірнє засідання 1 грудня

На початку вечірнього засідання глава парламенту оприлюднив звернення Президента до Верховної Ради у зв’язку з загрозою зриву формування складу Конституційного Суду України.

Володимир Литвин доручив Комітету Верховної Ради з питань правової політики негайно розглянути звернення Президента України, щоб парламент зміг ухвалити з цього питання позитивне рішення.

Далі парламентарії ухвалили дев’ять законів, вісім постанов, чотири закони прийняли у новій редакції та подолали два вето Президента. Ухвалений Закон «Про службу зовнішньої розвідки України» визначає основи діяльності цієї служби та її загальну чисельність на рівні 4350 чоловік. Парламент вніс зміни до деяких законодавчих актів стосовно відшкодування шкоди, завданої органами дізнання. Зокрема, у разі закриття кримінальної справи через відсутність складу злочину органи дізнання на прохання звинувачуваної особи повинні в місячний термін повідомити про це трудовий колектив, де ця особа працює. Закон «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» визначає правові й організаційні основи розробки національних та технічних регламентів.

Завдяки внесенню змін до деяких законодавчих актів засуджені отримали право на листування з Європейським судом з прав людини та іншими міжнародними організаціями. Інший закон — також про внесення змін до деяких законодавчих актів — передбачає низку заходів із соціальної адаптації осіб, які відбули покарання з обмеженням волі.

У зв’язку з наближенням парламентських виборів Верховна Рада внесла деякі зміни до Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів та Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно відповідальності за порушення виборчого законодавства. Зокрема, встановлюється відповідальність за незаконне знищення виборчої документації або документів про референдуми. Віднині за такі дії загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від 2 до 5 років. Встановлюється кримінальна відповідальність і за фальсифікацію виборчих документів та підсумків голосування.

Верховна Рада подолала вето Президента на Закон про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який передбачає поетапне збільшення пенсійного забезпечення учасників та інвалідів війни, починаючи з 1 січня 2006 року. Крім того, внесено зміни до ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які поширюють дію цього закону на дітей померлих учасників бойових дій, котрі вчаться на денній формі навчання.

Парламент підтримав постанову про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради зі з’ясування причин, що призвели до кризового фінансового становища агропромислового банку «Україна», та постанову про оприлюднення списку найбільших боржників банку із зазначенням неповернених сум. Таким чином громадськість отримає можливість дізнатися, хто розікрав банк «Україна».