Можна стверджувати, що нинішнього тижня почав формуватися прообраз майбутньої Верховної Ради. Оскільки сім днів тому офіційно стартували парламентські вибори 2006 року, зараз усі політичні гравці зайняті пошуком «формули успіху» в цій кампанії. Не в останню чергу ця формула залежить від того, хто увійде до першої п’ятірки блоку чи партії. Якою ж на сьогодні є ситуація із формування партійних списків?

Розпочнемо з політичного Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна» — договір про його створення підписали Роман Безсмертний від «Народного Союзу «Наша Україна», Борис Тарасюк (Народний рух України), Анатолій Кінах (Партія промисловців і підприємців), Олексій Івченко (Конгрес українських націоналістів), Володимир Марущенко (від Християнсько-демократичного союзу, очолюваного Володимиром Стретовичем) та Анатолій Матвієнко (партія «Собор»). Однак це аж ніяк не означає, що лідери партій, котрі утворили блок, увійдуть до першої п’ятірки. В «Нашій Україні» не полишать надій, що її очолить Віктор Ющенко. Зокрема, в оприлюдненому Миколою Катеринчуком проекті першої п’ятірки списку, складеному начебто на основі регіонального рейтингового голосування, першим номером має стати почесний голова партії Віктор Ющенко, другим — прем’єр Юрій Єхануров, а далі — Віталій Кличко, Роман Безсмертний і сам Катеринчук. Але, схоже, крапку в дискусії, чи очолюватиме Ющенко свій блок, буде поставлено під час міжпартійного з’їзду.

А от Партія регіонів уже визначилася навіть не тільки з п’ятіркою, а й з першою десяткою. Список очолить Віктор Янукович, другою у списку буде Уповноважена ВР з прав людини Ніна Карпачова, далі йдуть Георгій Скудар, Тарас Чорновіл, В’ячеслав Богуслаєв, Раїса Богатирьова, Рінат Ахметов, Віктор Тихонов, Юхим Звягільський, Борис Колесников та Євген Кушнарьов.

Комуністична партія взагалі одна з перших оприлюднила весь партійний список на чолі з лідером КПУ Петром Симоненком. Далі йдуть: Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, голова ради Організації ветеранів України Іван Герасимов, Катерина Самойлик та Омелян Парубок.

Із першою п’ятіркою майже визначилася Соціалістична партія — як зазначив лідер партії Олександр Мороз, з’їзду буде запропоновано затвердити її у такому складі: Олександр Мороз, голова Фонду держмайна Валентина Семенюк, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, представники «Сільських вістей» Іван Сподаренко та Іван Бокий і Сергій Червонописький.

А до першої п’ятірки БЮТ, окрім самої Юлії Тимошенко, увійдуть екс-глава СБУ Олександр Турчинов, екс-віце-прем’єр Микола Томенко та, ймовірно, Василь Онопенко. Поки що не все зрозуміло із входженням до БЮТ партії «Реформи і порядок», оскільки стоїть питання, «чи може у лавах фактично опозиційного блоку перебувати чинний міністр фінансів».

Так само складно прогнозувати, хто увійде до першої п’ятірки Народного блоку Володимира Литвина, окрім, звичайно, самого Голови Верховної Ради. Проте навряд чи у складі першої п’ятірки будуть голова Української селянської демократичної партії Валерій Ващевський та лідер Всеукраїнського об’єднання лівих «Справедливість» Іван Чиж, котрі увійшли до Народного блоку Литвина.

Немає остаточної ясності із тим, якою буде конфігурація «Українського народного блоку». У коаліцію з Українською народною партією Юрія Костенка готові увійти Партія вільних селян і підприємців, почесним головою якої є Іван Плющ, та Українська соборна партія, очолювана Тетяною Яхеєвою. Але остаточне рішення про формування блоку та про його виборчий список буде ухвалене під час запланованого на 11 грудня з’їзду УНП. Утім, сьогодні йдеться лише про старт виборчої кампанії. Тож коли, як не сьогодні, нагадати про таке. 1 грудня виповнилося 14 років з часу проведення Всеукраїнського референдуму, під час якого більш як 90 відсотків українців висловилися за державну незалежність України. Тому всім без винятку учасникам виборчих перегонів хочеться побажати, щоб вони пам’ятали про цей вибір народу і, поборюючи одне одного, не поборювали України.