Ранкове засідання 2 грудня

Після оголошення депутатських запитів, заяв і повідомлень народні обранці заслухали звіт тимчасової слідчої комісії з питань фінансово-економічного обґрунтування джерел і механізму відновлення заощаджень громадян України.

Комісія, за словами її голови Катерини Фоменко, працювала у двох напрямах пошук джерел за межами держави і за рахунок держбюджету. На сьогодні, переконана народний депутат, є всі підстави для повернення до переговорів з Росією стосовно зобов’язань колишнього Ощадбанку СРСР перед вкладниками України. Підставою для такого оптимізму є угода про загальні основи взаємовідносин та взаєморозрахунків Ощадбанку СРСР із ощадбанками республік та держав від 30 жовтня 1991 року, про яку комісії стало відомо з неофіційних джерел.

До співпраці були запрошені представники з Нацбанку, Кабміну, економісти. Вони напрацювали матеріали можливих компенсацій грошей і майна України, розташованого за кордоном колишнього СРСР. Їх вартість — це мільйони доларів. Частка України (трохи більше 16 відсотків) теж офіційно визнана. Це, зазначала голова ТСК, можливе джерело повернення заощаджень громадян країни.

Щодо внутрішніх джерел, то ще 9 квітня 2003 року комісія напрацювала законопроект стосовно податку на нерухоме майно (цей податок введений в усіх країнах пострадянського простору, крім України та Узбекистану), який протягом двох років перебуває на розгляді у Комітеті Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності. Під час підготовки документа комісія радилася з парламентаріями Литви, Латвії, Естонії та Киргизії. «Давайте приймемо цей законопроект. І 100 відсотків від надходження цього податку мають бути спрямовані на повернення заощаджень громадянам України», — закликала Катерина Фоменко. Попри те, спеціальна комісія підготувала законопроект, яким визначено близько 15 джерел, крім бюджету, повернення заощаджень. Оскільки на державну казну сподіватися марно — на наступний рік грошей на борги за заліковою схемою порівняно з 2004 зменшено із шести мільярдів до мільярда гривень.

Михайло Мельничук (СПУ) по-просив народних депутатів вживати рішучих заходів. І не спекулювати на цій темі під час виборчих перегонів. Соціаліст запропонував передбачити від продажу великих об’єктів — 30—40 відсотків на повернення заощаджень.

Василь Надрага (фракція Народної партії) закликав колег підтримати законопроект, серед авторів якого і Катерина Фоменко, відповідно до якого щороку 1,5 відсотка ВВП йтиме на погашення заборгованості. І за 13 років держава зможе віддати всі борги населенню.

Парламентарії взяли звіт комісії з питань фінансово-економічного обґрунтування джерел і механізму відновлення заощаджень громадян України до відома і вирішили внести відповідні законодавчі ініціативи до 10 лютого 2006 року.

А звіт тимчасової слідчої комісії з перевірки фактів незаконної торгівлі зброєю і військовим майном та їх незаконної передачі в інші країни народні обранці перенесли на 16 грудня. Комісія, як наголошував її голова Сергій Сінченко, ще проводить завершальне аналітичне дослідження великої кількості документальних матеріалів. Серед яких і чимало секретних. Обсяг — 20 томів та близько п’яти тисяч таємних документів.

Народні депутати розглянули три законопроекти про адвокатуру, однак жоден з них не набрав достатньої кількості голосів. Та й голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Василь Онопенко закликав колег почекати з розглядом цих документів. Через наявність у них великих протиріч. Народні депутати вирішили відправили законопроекти на повторне перше читання.

На початку ранкового засідання головуючий оголосив про входження Дмитра Сандлера, Миколи Гапочки та Григорія Калетніка, який вийшов із фракції СДПУ(о), до фракції «Регіони України», Ігоря Насалика — до БЮТ та про вихід Валерія Келестина зі складу фракції Української Народної партії.