— Спільний наказ Міністерства охорони здоров`я та Міністерства палива й енергетики України від 27 жовтня 2005 року №567/549, згідно з яким цілісні майнові комплекси відокремлених підрозділів спеціалізованих медичних частин №№1-5 ДП НАЕК «Енергоатом» з 1 січня 2006 року передаються до сфери управління Мінохорони здоров`я, викликав стурбованість у депутатів нашої міської ради, медпрацівників, громадськості міста, — розповідає виконувач обов`язків міського голови Кузнецовська Віталій Магдич. — Адже цей наказ було видано без обговорення з міськими головами міст-супутників атомних електростанцій.

Занепокоєність людей можна зрозуміти. Вони небезпідставно вважають, що передача спеціалізованих медичних частин Міністерству охорони здоров`я України значно погіршить їх матеріально-технічне забезпечення, негативно позначиться на рівні надання медичної допомоги працівникам АЕС та мешканцям міста. Адже перед людьми — реальні приклади з життя, коли хворим стаціонару лікарень МОЗ доводиться за власний кошт купувати ліки, харчі, а інколи й оплачувати постіль або приносити свою з дому, вносити так звані добровільні пожертви на медицину.

У 2004 році спецмедчастина вже перебувала у сфері управління Міністерства охорони здоров`я, а у 2005-му — під «опікою» ДП НАЕК «Енергоатом». Тож можна порівняти, коли краще було медицині та пацієнтам. Якщо за дев`ять місяців 2004 року на одного хворого виділяли 1,2 гривні, то за такий само період нинішнього — 11 гривень 58 копійок; якщо середньомісячна зарплата медпрацівників за дев`ять місяців минулого року становила 366 гривень, то за відповідний період 2005-го — 897 гривень.

— Як бачите, цифри не на користь того, щоб спецмедчастину знову передати у відання МОЗ України, — переконує Віталій Магдич. — Підпорядкування спецмедчастини Міністерству палива та енергетики України, галузеве фінансування дало змогу забезпечити цей медзаклад необхідним медичним обладнанням (його тільки цього року закуплено на 635 тисяч гривень), у повному обсязі надавати якісну та безплатну медичну допомогу працівникам АЕС, членам їхніх сімей, а також мешканцям довколишніх з Кузнецовськом населених пунктів, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Належне медобслуговування сприяло зниженню захворюваності, зменшились витрати на виплату за лікарняними листками. Та й самі медичні працівники спецмедчастини відчули стимул до роботи, одержавши більшу зарплату.

— Отож я прошу Верховну Раду України, Кабінет Міністрів дослухатись до думки мешканців Кузнецовська (а подібна проблема і в інших міст-супутників АЕС) і залишити спеціалізовану медичну частину №3 в підпорядкуванні НАЕК «Енергоатом» Міністерства палива й енергетики України, — каже в. о. міського голови Кузнецовська Віталій Магдич.

Рівненська область.