«Ярмарок кар’єри» став щасливим квитком

Одеса. Ювілейний, п’ятий за ліком ярмарок кар’єри відбувся в Одеському національному політехнічному університеті. 115 підприємств, компаній-роботодавців запропонували робочі місця студентам-випускникам і безробітним.

Які професії найзатребуваніші сьогодні? Підприємства мають гостру потребу в інженерах різних профілів, фахівцях-комп’ютерниках. Як і раніше, великий попит на робочі професії — токарі, фрезерувальники, водії. На ярмарку кар’єри багато хто із студентів уклали так звані протоколи про наміри. Їх суть полягає в тому, що студенти одержують право стажуватися до закінчення навчання на підприємствах. Ну а якщо стажування буде успішним, студентів — власників новеньких дипломів чекають заповітні слова: «Ласкаво просимо!»

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Змагаються інвестори

Херсонська область. Три об’єкти комунальної власності виставлено для змагань інвесторів. А конкурс на кращий інвестиційний проект оголосила Херсонська обласна рада. До переліку увійшли: аеропорт, «Херсонпродресурси» та радгосп-завод «Янтарний». Усі ці ще недавно найпотужніші підприємства обласного центру нині мають мільйонні кредиторські борги, невиплачену кількарічну зарплату, борги Пенсійному фонду. В активах занедбаних і зубожілих об’єктів найбільшою цінністю є земля, якої, приміром, в «Янтарному» — майже 2000 прилеглих до обласного центру гектарів.

Алла БРУСИЛОВА.

«Made іn Іvano-Frankіvsk»? А чому б і ні?

В Івано-Франківську вперше в Західній Україні відбувся міжнародний бізнес-форум «Івано-Франківський регіон: інвестиційні можливості». У ньому взяли участь керівники підприємств, працівники зарубіжних інвестиційних компаній, корпорацій, фінансових установ, представники центральної та місцевої влад.

Протягом двох днів найбільші прикарпатські підприємства, зокрема ВАТ «Індуктор», ВАТ «Родон», ВАТ «Промприлад», ТзОВ «Агромаш—ІФ», ВАТ «Хутрофірма «Тисмениця» та інші, презентували свої бізнес-проекти і вели переговори з потенційними інвесторами. Загалом регіон намагався звернути увагу гостей на свої переваги, а це достатня кількість сировини, міжнародний аеропорт, регіональна митниця, висококваліфіковані спеціалісти, близькість до кордонів країн Євросоюзу.

Поки що рано говорити про результативність цієї зустрічі, хоча вже є домовленості, що у місті з допомогою закордонних партнерів спробують налагодити переробку сміття, а у селі Хриплині — пошиття джинсового одягу.

Дарина НАЗАРЧУК.

«Металісти» поки що перемагають

Миколаїв. Сьогодні в Миколаєві відсутні 218 люків і решіток. А в мікрорайоні «Ялти» знято всі. З початку року на встановлення нових, замість викрадених, кришок уже витрачено 218 тисяч гривень. А для відновлення всіх каналізаційних люків і решіток зливових стоків місту потрібно 669 тисяч гривень. Це майже вдвічі більше, ніж річні відрахування на утримання трьох міських мостів і причалу. На жаль, поки що у «двобої» міської влади і «металістів» перемагають останні. Як повідомив заступник начальника міського управління ЖКГ Олександр Кушилевський, так звані «протиугінні» засоби, що їх застосовували до люків, виявилися неефективними. Кришки люків, що мають внутрішні замки (які успішно функціонують в Одесі та Херсоні), миколаївські «умільці» крадуть легко.

Олена ІВАШКО.