Майже двісті років тому Микола Гоголь найбільшою нашою бідою назвав дурнів і шляхи. А якби він жив у наш час загальної «демократичної ейфорії», до цього ганебного «тандема» обов’язково долучив би ще й багатьох українських начальників. Саме тих, хто на всю свою мідну горлянку репетує до підлеглих: «Я — начальник, ти — дурень!». Півбіди, якщо у штаті один такий. А якщо двоє? Як, скажімо, начальник та його права рука. Тоді хоч «гвалт!» кричи і тікай з хати світ за очі. Інакше з білого світу зживуть, або так обставлять перед людьми — до кінця життя не відмиєшся...

Виконувач обов’язків начальника Сумської митниці Володимир Касьянов 8 вересня нинішнього року скликає нараду керівників підрозділів, на порядок денний якої виносить питання «Щодо негативної ситуації на митниці», і на ній у своєму виступі заявляє, мовляв, створилася така ситуація внаслідок несанкціонованих керівництвом дій профспілкового лідера. А за кілька днів після наради ініціює вже засідання профкому. На цьому засіданні аж четверо «захисників інтересів трудящих» з одинадцяти можливих прийняли резолюцію про скликання профспілкових зборів про виведення членів зі складу профкому митниці і обрання нових. На зборах вели відеозйомку. Для чого знадобилося це «кіно»? Здогадайтеся з трьох разів. Тож рядові митники змушені були обрати угодного генералові «незаангажованого» голову профспілки. Довершив профспілкову епопею «непохибний пан» власноручним наказом «Про створення комісії» «.. для вилучення майна та печатки профспілки». І уявіть собі, таки вилучив, віддавши підлеглим розпорядження відімкнути двері профспілкового кабінету.

Хочете знати, звідки, як я гадаю, у цього протистояння «ростуть ноги» та чому заповзятий добродій-начальник, наче Ілля Громовержець, обрушив на голову підлеглої (Зоя Хижняк обіймає у митниці також посаду головного інспектора з охорони праці. — Авт.) вогонь-блискавицю? Жодних проблем.

Уперше профспілковий лідер «впала» в начальницьке око на початку червня, коли профком митниці втрутився у ситуацію зі звільненням з роботи інспектора вантажно-пасажирського відділу Сергія Бобришева. Наказ про звільнення було скасовано.

Удруге найшла коса на камінь у серпні. Тоді профком втрутився у ситуацію, що сталася з головним інспектором вантажного сектору міста Лебедин Сумської митниці В’ячеславом Петренком, якому за рекомендацією свого першого заступника В. Добряка, Володимир Касьянов хотів влаштувати «допит»: «за наявні недоліки в роботі...», буцімто виявлені під час перевірки вантажного сектору, «...призначити позачергову атестацію».

То які ж недоліки виявив заступник під час ознайомлювальної поїздки, зауважте, ознайомлювальної, зі станом роботи ввіреного йому підрозділу? Найбільше йому, мабуть, не припало до смаку, що колектив вантажного сектору не реагує на вказівки начальства й відмовляється відремонтувати виробничі приміщення митниці, при тому, що кошти на це, за словами головного інспектора, не виділяли. Однак лебединські митники не захотіли второпати «делікатних натяків».

Утретє Зоя Іванівна стала на захист головного інспектора по зв’язках з громадськістю Ігоря Назаренка. Чим завинив? Цілим «букетом»: публікацією самвидаву під заголовком: «Що відбувається в митній системі, або думка з погреба», відмовою (аби не стати посміховиськом серед журналістської братії. — Авт.) організувати Касьянову брифінг з місцевими «акулами» пера на кшталт: «мої «історичні одкровення» після зустрічі з прем’єр-міністром...».

Урешті Касьянов оголошує Зої Хижняк догану. Не голові профкому — руки короткі, а головному інспектору з охорони праці «... за відсутність актів комплексних перевірок». До того ж, як пояснює Зоя Іванівна, проведення комплексних перевірок з охорони праці не належить до її повноважень, а є прерогативою Держнаглядохоронпраці. Щоб читачі, бува, не запідозрили мене в упередженості у відношенні до «героя» публікації, процитую лист депутатів Сумської міськради, адресований голові Держмитниці України О. Єгорову:

«Ми, депутати Сумської міської ради, члени постійної комісії з питань законності та взаємодії з правоохоронними органами, змушені звернутися до Вас з проханням втрутитися в ту ситуацію, яка склалася на Сумській митниці.

При розгляді скарги головного інспектора з охорони праці, голови профкому Хижняк З. І. було встановлено численні грубі порушення чинного законодавства з боку в. о. начальника Сумської митниці Касьянова В. Ю. Це створило нездорову, напружену ситуацію в колективі, для стабілізації якої необхідно оперативно вирішувати питання призначення начальника митниці...».

Прочитав цього листа й подумав: «Господи, тільки не Касьянова. Дай йому начальницькі клейноди до рук — таких дров наламає...» Полегшало лише після згадки прадідівського прислів’я: «Якби бабі вуса, вона б дядьком стала...».

Коментарі про дії пана Касьянова редакція з нетерпінням чекатиме безпосередньо від керівництва Державної митної служби України, в якого хотіла б довідатися разом з читачами «Голосу України»: так куди все-таки віє «свіжий» вітер «перемін» в «оновленій» українській митниці?..

Сумська область.