Найближчим часом ліки в Україні, що орієнтовані на споживчий попит, подорожчають на 12—15 відсотків. Про це заявляють експерти фармакологічного ринку.

Поточного року ціни на медпрепарати підвищилися приблизно на 11 відсотків, і наступного, за прогнозами фахівців, динаміка зростання лише збільшиться. «Якщо говорити про середні темпи зростання цін, то вони перебуватимуть у межах 12—15 відсотків, в окремих групах на лікарські засоби ціни можуть подвоюватися», — вважає виконавчий директор компанії Центр маркетингових досліджень «Фармексперт» Микола Демидов.

Він пояснив, що йдеться про препарати, котрі нині недооцінено, і споживач готовий платити за них набагато більше, передає ЛІГАБізнесІнформ. На думку експерта, подорожчання фармпродукції пов’язано з необхідністю постійних інвестицій на розвиток нових ліків. І не тільки. У собівартість медпрепаратів входить сировина (яка переважно закуповується в іноземних постачальників), устаткування, робоча сила тощо. Більша частина ліків у наших аптеках — іноземного виробництва. Аптекам вигідніше реалізовувати дорогий імпортний асортимент, ніж дешевий наш.