Запорізькому педагогічному коледжу — 85!

28 грудня 1920 року на базі Хортицької вчительської семінарії було відкрито трирічну педагогічну школу, а в 1925-му — педагогічний технікум для підготовки вчителів початкових класів та вихователів у німецьких поселеннях України, Поволжя, Уралу, Сибіру.

У 1938—1939 навчальному році у ньому почали готувати спеціалістів для українських і російських шкіл та дошкільних закладів. За роки існування закладу дипломи отримали понад 30 тисяч юнаків і дівчат.

В 2003-му рішенням сесії Запорізької обласної ради педагогічне училище з метою оптимізації підготовки молодших спеціалістів і бакалаврів реорганізовано в педагогічний коледж.

Три десятиліття колектив очолював заслужений працівник освіти України, кавалер ордена Трудового Червоного Прапора, медалей Макаренка і Ушинського Анатолій Федорович Власов.

Запоріжці протягом 1975—1986 років перемагали у Всесоюзних змаганнях серед педагогічних училищ на кращу організацію праці, побуту та відпочинку учнів.

У структурі коледжу три відділення: «Початкове навчання», «Дошкільне виховання», «Педагогіка і методика середньої освіти. Образотворче мистецтво».

За час навчання студенти водночас з основною здобувають додаткові кваліфікації вчителів іноземної мови, інформатики в початкових класах, керівника дитячих музичних колективів, вихователя логопедичних груп тощо.

Підготовку спеціалістів у коледжі здійснюють 85 відсотків викладачів вищої і першої кваліфікаційних категорій, 48 викладачів-методистів, 37 — старших викладачів.

Ми пишаємося тим, що в стінах коледжу працюють Григорчук, Джугань, Ілінов, Коваленко, Солодченко, Ушакова та інші.

Своєрідним показником роботи коледжу є той факт, що його кращі випускники повертаються викладачами — 30 колишніх учнів присвятили свою професійну долю рідному училищу.

Особливе місце у підготовці вчителя відведено педагогічній практиці. Студенти здобувають навички роботи з дітьми в літніх оздоровчих таборах відпочинку Євпаторії, Севастополя, Запоріжжя.

Ми сприймаємо студента не як пасивного отримувача знань, а як особистість. Тому від викладачів вимагається не тільки вміння передати знання, а передусім — навчити студентів вчитися. Після закінчення коледжу 92 відсотки випускників продовжують навчання у ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації.

У 1993 році училище одним із перших в Україні разом з Бердянським державним педагогічним університетом ім. П. Д. Осипенка та Запорізьким національним університетом, а з 1995-го — з Мелітопольським державним педагогічним університетом, Запорізьким гуманітарним інститутом «ЗІДМУ» створили навчальні науково-педагогічні комплекси, які нині успішно розв’язують проблеми безперервної педагогічної освіти за скороченим терміном навчання. Щорічно нею користується 260 випускників коледжу, які продовжують навчатися на факультетах згаданих вузів.

Комплексний підхід до підготовки майбутнього педагога спонукає їх до самовдосконалення, до творчості: 70 відсотків студентів беруть активну участь у роботі гуртків, художніх студій, спортивних секцій.

Гордістю коледжу є «Криниченька» — ансамбль народної пісні, якому присвоєно звання народного колективу.

Колективи художньої самодіяльності беруть участь у фестивалях та конкурсах у Кременчуці, обласному молодіжному фестивалі «Таланти твої, Україно», конкурсі «Зорепад».

У коледжі добре організована спортивна робота. Щорічні спартакіади, туристичні походи, спортивні ігри сприяють зростанню спортивних досягнень, зміцненню здоров’я, формують професійні навички студентів.

Багато цікавих справ проходить за участю студентського парламенту, наукового товариства, члени яких — переможці олімпіад, конкурсів, змагань, учасники науково-теоретичних конференцій та семінарів.

Ми усвідомлюємо, що Запорізький педагогічний коледж, як і вся система освіти, покликаний ефективно сприяти створенню умов для пізнання людиною себе і світу, розвитку і самореалізації особистості.

Олександр МЕЛЬНИК, директор коледжу.

Запоріжжя.