Інтрига навколо купівлі-продажу металургійного гіганта «Криворіжсталь» корпорацією Mіttal Steel Germany залишається в центрі уваги. Нагадаємо, ця фірма, яка володіє підприємствами в 14 країнах на чотирьох континентах, на жовтневому аукціоні запропонувала за комбінат суму, що на 20 відсотків перевищує обсяг коштів, котрі надійшли за всі роки приватизації в Україні. Чи відчули зміни на своєму підприємстві з появою нового власника в 56-тисячному колективі комбінату? З цього запитання почалася розмова з головою профкому ВАТ «Криворіжсталь» Юрієм БОБЧЕНКОМ.

— Поки що жодних змін не відбулося. Усі в колективах працюють на своїх робочих місцях так само, як і до аукціону.

— Чи спокійно сприйняли на комбінаті сам процес його «продажу з молотка»?

Переважно спокійно. Хоча, не приховаю, були і залишаються деякі побоювання. Адже нове завжди сприймається з обережністю і острахом. Тим паче що в останні роки на підприємстві досягнуто рентабельності і стабільності в економіці, у виконанні соціальних програм. Протягом минулого року, наприклад, зарплата підвищувалася тричі. Сьогодні середній заробіток у нас становить 1550 гривень — один з найвищих показників у галузі. На думку експертів, фінансово-економічні показники минулого року на КМК стали кращими за останні 10 років. Тому, звичайно, кожному є що втрачати, якщо раптом із зміною власника справа не налагодиться.

— А таке можливо?

— У ЗМІ дуже багато писали різного і суперечливого про нашого інвестора. Ми вирішили не «ворожити на кавовій гущі», а спорядили делегацію від профкому до Казахстану, де Mіttal Steel Germany вже не перший рік володіє промисловими об’єктами. Тепер чекаємо від них докладного звіту про відрядження. У нас є усна домовленість із власником, що ми за бажання можемо відвідати будь-яке його підприємство. Чи то в Африці, чи то в Європі. Ми вирішили розпочати з тих, які ближчі нам і за умовами роботи, і за специфікою. Поки що точно знаємо, що на викуплених компанією підприємствах справді є збільшення виробництва, прибутку, вони працюють рентабельно. Хотілося б, щоб і на нашому комбінаті, вже і нині високорентабельному і прибутковому, усі зобов’язання інвестора чітко виконувалися. І у колективу залишалася стовідсоткова впевненість у завтрашньому дні, яка з’явилася у нас останніми роками.

— А якщо з якої-небудь причини зобов’язання не виконуватимуться. Чи не повною мірою?

— Ми заздалегідь підготували на цей випадок захист. Ще до торгів з нашою участю було складено великий пакет інвестзобов’язань. Сюди ввійшли економічні вимоги до майбутнього власника підприємства, соціальні умови, природоохоронні. Якщо вести мову про соціальний блок, то він складається із 17 пунктів. Кожний з них продиктовано потребою забезпечення роботою і збереженням соціальних гарантій для кожного трудівника. Тут — і штатна чисельність, і заробіток, і збереження об’єктів соціального значення, безоплатне медичне страхування.

Підготовлені нами інвестзобов’язання були прийняті Фондом держмайна України і схвалені урядом. Це стало однією з умов купівлі-продажу нашого підприємства. Ми стоїмо на позиції компромісного договору на основі соціального партнерства. Якщо одна зі сторін бере на себе зобов’язання — вона повинна їх виконувати. Але якщо цього не вийде, є заходи, які дадуть змогу нам домогтися свого.

— Які це заходи?

— Аж до звернення у Фонд держмайна через ЦК нашої галузевої профспілки про розірвання договору купівлі-продажу. Нагадаю, до складу комбінату, крім найбільшого в Україні комплексу з виробництва сталі та прокату, входять також гірничо-збагачувальне, коксохімічне виробництво і шахтоуправління з підземного видобутку руди. У нас згуртований трудовий колектив, сильний менеджмент, професійно спрямований генеральним директором Анатолієм Сокуренком. Комбінат чітко виконує свої зобов’язання. Зокрема і колдоговірні. І постійно підвищуємо зарплату. До речі, майже завжди за ініціативою свого гендиректора.

Діють оздоровчі комплекси для дітей і дорослих на узбережжі Чорного та Азовського морів, профілакторії, придбаваються санаторно-курортні путівки для лікування і відпочинку криворіжстальців у різних оздоровницях України. Комбінат успішно реалізує програму житлового будівництва. Хочеться вірити, що майбутні зміни на підприємстві будуть тільки на краще. На тому і стоїмо.

Дніпропетровська область.