Коментуючи бюджетний процес, глава парламенту припустив, що ухвалення проекту закону про Держбюджет-2006 в остаточній редакції, можливо, відбудеться навіть 31 грудня. Пожартувавши, що до цього вже не звикати, В. Литвин наголосив, що парламент зробив усе для налагодження співпраці з урядом і закликав до спільної роботи уряду та Верховної Ради. Водночас В. Литвин висловив стурбованість щодо того, що уряд «намагається сховати у бюджеті» антизаконні та антиконституційні рішення — про скасування пільг ветеранам, чорнобильцям і дітям війни. Про такі наміри, на переконання Голови Верховної Ради, треба публічно заявляти. Водночас Володимир Литвин не вважає ймовірною відставку чинного уряду, оскільки, за його словами, ніхто не захоче брати на себе відповідальність за те, що не буде уряду в країні. Натомість охочих критикувати уряд і намагатися заробити на цьому політичні дивіденди, вважає В. Литвин, не бракуватиме.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник, представляючи проект держбюджету на 2006 рік, сказав, що під час підготовки документа до другого читання було враховано абсолютну більшість пропозицій народних депутатів. Порівняно з документом, котрий розглядався під час першого читання, дохідну частину бюджету збільшено зі 120,3 млрд. грн. до 125,8 млрд. грн.; видатки — із 130,2 млрд. до 138,7 млрд. гривень. Збільшення доходів та видатків відбулося за рахунок повнішого врахування деяких джерел та корекції дефіциту бюджету. Дефіцит бюджету пропоновано збільшити із 9,9 млрд. до 12,9 млрд. грн., або 2,5 відсотка від ВВП. Також міністр фінансів повідомив, що видатки місцевих бюджетів збільшено на 5,8 млрд. гривень. А кошти на розвиток села передбачено в розмірі 10 млрд. грн. За словами В. Пинзеника, суть дискусії з бюджетним комітетом полягає в тому, що комітет не підтримує заходів уряду зі щорічного зниження податків, заперечує проти виділення коштів на формування резервів, а повне врахування пропозицій депутатів може призвести до того, що дефіцит бюджету становитиме 3,7 відсотка від ВВП. З огляду на наявність розбіжностей уряд пропонує повернутися до ухвалення остаточного рішення стосовно бюджету наступного пленарного тижня. Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Людмила Супрун наголосила, що парламент має повернути проект бюджету на доопрацювання до Кабінету Міністрів, щоб уряд, урахувавши вимоги Бюджетної резолюції, підготував документ до повторного другого читання. Цю пропозицію було підтримано 274 голосами.

На початку засідання сесія заслухала звіт Кабінету Міністрів.

— Українська економіка заспокоїлась і демонструє ознаки пожвавлення, у повному обсязі виконуються усі соціальні програми, розпочато формування передумов для економічного зростання, подолано тенденцію до скорочення темпів приросту валового внутрішнього продукту, — зазначив під час учорашнього звіту у Верховній Раді Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров. «Якщо в когось є запитання, чи будуть кризи, то відповім: криз немає і не передбачається», — зазначив він. Доповідаючи депутатам про проблемні питання соціально-економічного розвитку нинішнього року та прогнозуючи розвиток України у 2006-му, Юрій Єхануров зазначив, що сьогодні уряд вживає заходів для контролю за інфляцією, дотримання позитивного платіжного балансу та валютного курсу грошової одиниці. Також сьогодні практично на сто відсотків виконується план зростання обсягу доходів державного бюджету. Податкові надходження до зведеного бюджету за десять місяців зросли на 56,7 відсотка, зокрема, надходження ПДВ збільшилися удвічі, податку на прибуток підприємств — в 1,5 разу, в 3,9 — зросли надходження до бюджету від державних підприємств. Глава уряду повідомив, що за підсумками десяти місяців нинішнього року держбюджет має профіцит у 2,3 млрд. грн., тоді як у 2004-му був дефіцит на рівні 6,4 млрд. грн. На його думку, саме це дасть змогу до кінця року утримати бюджет двовідсоткового дефіциту. Стосовно планів на 2006 рік, то уряд прогнозує зростання ВВП на рівні семи відсотків, подальше збільшення мінімального розміру зарплати і соціальної допомоги та мінімальної пенсії за віком відповідно до зміни прожиткового мінімуму. Ю. Єхануров прогнозує, що наступного року реальні доходи громадян зростуть на 9,8 відсотка, а середньомісячна зарплата — на 11,9 відсотка.

Проте подальше обговорення показало, що народні депутати налаштовані не так оптимістично. Володимир Яворівський (фракція «Реформи і порядок») зазначив, що взагалі складно зрозуміти, як уряд може звітувати через два місяці своєї роботи. На його думку, це, мабуть, пов’язано з тим, що в нас усі уряди тимчасові. Микола Рудьковський (СПУ) не погодився з тезою прем’єра про те, що в майбутньому не буде криз. І заявив про можливість енергетичної кризи та кризи на ринку зерна. Петро Цибенко (КПУ) повідомив, що фракція взагалі пропонує виставити урядові незадовільну оцінку і що для такої оцінки достатньо пропонованого проекту бюджету, котрий веде до знищення села.

Ігор Єремєєв (фракція Народної партії) зазначив: на жаль, сьогодні все вказує на те, що програма уряду «Назустріч людям» трансформується у програму «назустріч виборам». На підкріплення цієї тези він навів приклад, що Президент підтримав ініціативу Голови Верховної Ради про визнання 2006-го роком села, однак у бюджеті на наступний рік цю пропозицію майже не прописано, тому фракція за такий бюджет не голосуватиме. Отже, після виступів представників фракцій і груп запропонували повернутися до постанови про звіт Прем’єр-міністра після ухвалення бюджету на 2006 рік.

Після цього парламент перейшов до голосування. Постанову, якою пропоновано звіт глави уряду взяти до відома, підтримали лише 163 народні депутати. Коли парламент повернеться до ухвалення постанови про звіт уряду, стане відомо після розгляду цього питання в комітетах та фракціях.

Відбулися чергові зміни у складі депутатських фракцій та груп. Євген Сігал увійшов до фракції «Єдина Україна», а Володимир Сівкович — до фракції «Регіони України». На початку засідання головуючий привітав із днем народження Олександра Карпова та Володимира Мазуренка.