Євросоюз прийняв політичне рішення про надання Україні статусу країни з ринковою економікою. Про це вчора повідомив журналістам Президент України Віктор Ющенко після завершення дев’ятого саміту Україна—ЄС. «Важливим висновком саміту стало те, що Україна виконала п’ять механічних критеріїв для отримання цього статусу», — заявив Президент. Він додав, що формалізація цього рішення, а водночас і остаточна ліквідація антидемпінгових розслідувань проти українських експортерів настане через один-два місяці.

Присутні на саміті Прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, Голова Єврокомісії Жозе Баррозу, Генеральний секретар ради Міністрів ЄС Хав’єр Солана хором відзначали значне поглиблення відносин між Україною та ЄС. Тоні Блер (ім’я якого прес-служба Президента, певне, через почуття особливої поваги називала на відміну від решти світу повністю — Ентоні) заявив, що не стільки важливі конкретні рішення, скільки «символізм нових, глибших відносин з ЄС».

Проте окрім символізму на саміті було прийнято низку справді важливих документів. Зокрема, підписано меморандум про взаємопорозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі між Євросоюзом та Україною, угоду про деякі аспекти повітряного сполучення і угоду про співробітництво щодо цивільної глобальної супутникової навігаційної системи.

Особливо важливий останній з підписаних документів. 2008 року почне функціонувати глобальна навігаційна супутникова система «Галілео». За оцінками європейських експертів, уже за кілька років обсяг цього ринку становитиме близько 230 мільярдів євро і охоплюватиме всі основні сфери суспільного життя. Підписання зазначеної угоди створює умови для участі України у спільному підприємстві «Галілео». За словами Президента України, таким чином ми наблизилися до підписання двосторонньої угоди між космічними агентствами України та ЄС.

Крім того, на саміті була дана оцінка виконанню Плану дій Україна—ЄС. За словами Віктора Ющенка, було «відзначено прогрес у виконанні цього документа у всіх його шести аспектах».

Особливо жваво обговорювалася тема спрощення візового режиму між Україною та Євросоюзом. З українського боку тут у хід пішло багато аргументів. Включно з тим, що спростити режим потрібно вже тому, що ми європейська держава. Проте Голова Єврокомісії Жозе Баррозу підсумував, що успішність завершення переговорів про спрощення візового режиму між Україною та ЄС залежатиме «від професійності учасників переговорного процесу». Отож буде нагода в кінці січня, коли проходитиме другий раунд переговорів, оцінити наших дипломатів.