Тут вікна без ґрат і двері без замків

При Севастопольській психіатричній лікарні відкрилося психосоматичне відділення. Тут лікуватимуться хворі з пограничними станами. Головлікар центру психічного здоров’я Георгій Кадомцев переконаний, що в це відділення, де немає ґрат на вікнах і двері завжди відкриті, люди, що страждають на неврози й депресії, підуть з більшою охотою, ніж до «божевільні», де пригнічує сама обстановка.

У цивілізованих країнах люди проходять психологічне розвантаження принаймні раз на рік. А наші співвітчизники по допомогу фахівця з душевного здоров’я звертаються найчастіше уже в критичному стані.

Світлана КАЛИНОВСЬКА.

Севастополь.

Національну програму боротьби з туберкульозом провалено

Так вважають представники міжнародної коаліції «Зупинимо туберкульоз разом». Наша країна і надалі посідає друге місце після Росії за рівнем захворюваності в Європі. Цим недугом вражені більш як 700 тисяч українців.

Одна з нагальних проблем — розширення «соціальної бази» захворювання. Лікарі щодня реєструють 82 нові випадки. Водночас загострюється кадрове питання. Більше половини діючих фтизіатрів — пенсіонери.

Фахівці відзначають складність діагностування туберкульозу, який на початку може нагадувати грип або пневмонію, і радять регулярно робити флюорографію.

Місяць тому Всесвітня організація охорони здоров’я виділила Україні на боротьбу з туберкульозом два з половиною мільйони доларів. Це найбільший грант із тих, що коли-небудь виділяли країнам Східної Європи.

Зайві кілограми на «м’якому місці» гальмують дію ін’єкції

Надлишок жиру в ділянці сідниць може істотно знизити ефективність деяких вакцин, знеболювальних і протизаплідних препаратів, вважають ірландські дослідники. Річ у тім, що всі ці медикаменти, як правило, вводяться в організм за допомогою уколу в сідничний м’яз, і надто грубий шар жиру в цьому місці може просто перешкодити лікам вчасно потрапити в кровоносну систему пацієнта.