Німецькі вчені запропонували принципово новий пристрій, щоб повернути сліпим людям здатність бачити. Науковці вищої технічної школи Ахенського університету по суті створили так зване штучне око. Принцип дії нового пристрою полягає в тому, що до пари окулярів закріплюється міні-відеокамера та кодуючий пристрій, який надсилає зображення в імплантант. Його, у свою чергу, закріплюють за людським оком. Саме такий імплантант дає можливість людині розпізнавати контури предметів та бачити чорне-біле їх зображення. До того ж незрячі люди мають змогу розрізняти навіть відтінки світлого та темного кольорів.

Але про широке застосування «штучного ока» говорити поки що передчасно. Спочатку його випробують на хворих, у яких прогресує дегенерація сітчатки. А саме цей процес поступово призводить до цілковитої втрати зору. А якщо випробування буде успішним, його зможуть використовувати люди з багатьма патологіями зору.

Однак учені наголошують на тому, що широке розповсюдження винаходу «штучного ока» може статися не раніш як через п’ять років. Але воно має чималі перспективи.

Мюнхен.