«Ніколи раніше державна політика в галузі управління якістю у вітчизняній промисловості і бізнесі не була такою конкретною і послідовною», — вважає генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Михайло БУДЬОННИЙ. У липні цього року Президентом України був підписаний указ, що передбачає вдосконалення технічного регулювання на підприємствах, створення державних програм у цій сфері, розширення законодавчої бази. Указ зобов’язує державні і місцеві органи влади розв’язувати проблеми якості в кожному регіоні.

Харківська облдержадміністрація, розглянувши роботу ДП «Харківський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології і сертифікації» з підвищення якості продукції на Харківщині, визнала її цілком задовільною.

— Михайле Михайловичу, що являють собою системи управління якістю, навіщо вітчизняному бізнесові необхідне впровадження міжнародних стандартів управління якістю?

— Можна сказати, що це — оптимальне сполучення досвіду діяльності в сфері якості й основ управління, — каже генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Михайло Будьонний. Тобто фактично системи управління якістю являють собою концепцію «якісного управління». Стабільна гідна якість — ось чого передусім чекає споживач від виробника. Для того, щоб домогтися такого результату, не треба винаходити велосипед: світова практика вже давно прийшла до створення стандартів серії ІSO 9000. Вони надзвичайно популярні тому, що торкаються універсальної й усім необхідної газузі — управління організацією з орієнтацією на забезпечення якості кінцевого результату.

— Що зміниться на підприємствах із упровадженням міжнародних управлінських технологій?

— Системи управління якістю тому так популярні в цивілізованому світі, що вони спрямовані на пошук першопричини якісної роботи будь-якої організації. Впровадження стандартів ІSO серії 9000 — це насамперед підвищення якості праці. Адже саме люди створюють якість. Якщо на підприємстві добре організовано працю, кожен співробітник знає свої місце і роль, налагоджено чітку взаємодію між підрозділами, сприятливий психологічний клімат, — то в такому колективі і якість продукції, що випускається, на належному рівні.

— Кому передусім потрібне впровадження управлінських систем?

— І державі, і бізнесу, і споживачеві. Зацікавленість першої у впровадженні систем управління якістю зрозуміла: відповідність світовим стандартам продукції вітчизняних підприємств і, як наслідок, — нові інвестиції, збільшення експортної частки продукції, визнання її конкурентоспроможності. Значне посилення соціальної спрямованості державної політики, завдання зі створення нових робочих місць також не можуть бути реалізовані без удосконалення діяльності підприємств на основах сучасних концепцій якості. Споживач свою вигоду від впровадження систем управління якістю також уявляє цілком чітко — адже, купуючи товар, найперше, на що ми звертаємо увагу, це — на його якість. Але, хоч як парадоксально, підприємці — ті, хто найбільше зацікавлений в оптимальній організації управління, — останніми доходять висновку про необхідність застосування стандартів ІSO 9000. Однак незабаром ситуація може змінитися на краще, якщо набуде чинності Закон України «Про стимулювання вітчизняних підприємств і установ до створення систем управління», проект якого вже розроблений Держспоживстандартом згідно із згаданим указом Президента.

Із досьє «Голосу України».

У цьому році кількість сертифікованих підприємств ДП «Харківстандартметрологія» порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилася на 75 відсотків. Фахівці підприємства сертифікували системи управління якістю відповідно до стандартів ІSO серії 9000 на 34 підприємствах. Водночас зросли не тільки кількісні, а й якісні показники. Якщо раніше у впровадженні управлінських систем були зацікавлені в основному великі підприємства, то сьогодні по сертифікацію частіше звертаються представники малого і середнього бізнесу. Цьому посприяло недавнє роз’яснення, дане Державною податковою адміністрацією України, відповідно до якого витрати на впровадження і сертифікацію систем управління якістю, навколишнім середовищем, безпекою харчових продуктів включаються до складу валових витрат платника податків. Тільки в третьому кварталі цього року ДП «Харківстандартметрологія» сертифікувало системи управління якістю п’яти малих підприємств. Серед них — перша в Україні система управління якістю стоматологічної клініки «Євростом» і перша в області система управління якістю випуску хлібобулочних виробів на підприємстві «Інтерсектор». Впровадження системи управління якістю дає можливість підприємствам відповідати міжнародним стандартам сьогоднішнього дня. По-перше, сертифікатом вони підтверджують якість товарів і послуг. По-друге, відповідність стандартам ІSO 9000 допомагає співробітництву із закордонними партнерами. По-третє, підприємство знаходить зрозумілу регламентацію усього спектра своєї діяльності, що гарантує стабільний розвиток.

— Михайле Михайловичу, чому впровадженням менеджменту якості першими зацікавилися великі промислові підприємства?

— Здебільшого вони працюють на експорт, а хоч як крути, системи управління якістю, підтверджені сертифікатом, є гарантом благополуччя і дієздатності підприємств, що важливо для закордонних партнерів. Великий бізнес потроху почав втягуватися у процес сертифікації і незабаром переконався в її безсумнівній користі.

Один з найяскравіших прикладів у Харківській області — Караванський спиртовий завод. Тривалий час це підприємство було в занепаді, але після зміни керівництва новий директор заводу вирішив звернутися до нас по розробку і впровадження системи управління якістю. У результаті, після одержання сертифіката, за зовсім короткий термін близько 70 відсотків своєї продукції завод відправляє на експорт. До речі, на цьому наше співробітництво не припинилося — недавно ми сертифікували на цьому підприємстві систему контролю продукції за критичними точками, що гарантує безпеку харчових продуктів. А це — одна з головних умов для експорту продукції в країни Євросоюзу.

— У чому полягає допомога, що її надає ДП «Харківстандартметрологія» підприємствам і організаціям області в підвищенні якості продукції і послуг?

— Практично вся діяльність центру спрямована на захист прав споживачів за допомогою насичення ринку якісними товарами і послугами, забезпечення реалізації на регіональному рівні державної політики в сфері якості. Будь-яке підприємство, звернувшись до нас, отримає компетентну кваліфіковану допомогу фахівців у питаннях забезпечення якості, починаючи з розробки і реєстрації технічних умов під час впровадження продукції у виробництво, метрологічного забезпечення, сертифікації продукції і закінчуючи сертифікацією систем управління якістю. Це підтверджує й отриманий нашим центром як переможцем Всеукраїнського конкурсу «Кращий вітчизняний товар року» високий статус «Виробник кращих вітчизняних товарів (послуг) 2005 року» (в номінації «Нові види високоякісних послуг»).

Нещодавно нашими фахівцями разом з Харківською облдержадміністрацією була розроблена і затверджена Програма стимулювання підприємств Харківського регіону до впровадження і сертифікації систем управління якістю на відповідність стандартові ДСТУ ІSO 9001-2001. Вона покликана створити сприятливі умови для підприємств і організацій області в частині інформаційно-методичного і ресурсного забезпечення під час впровадження і сертифікації систем управління якістю.

Переконатися в перевагах сертифікації підприємства нескладно — грамотному керівникові досить ознайомитися з основними принципами і завданнями стандартів ІSO 9000 і поцікавитися досвідом підприємств, що вже впровадили в себе системи управління якістю. На жаль, у більшості представників вітчизняного бізнесу застосування стандартів ІSO 9000 усе ще не сформувало сучасного підприємницького світогляду, який полягає в тому, що впровадження управлінських технологій вигідне передусім виробникові.