Сьогодні паралельно з проведенням саміту Україна—ЄС стартує дводенний форум Співтовариства демократичного вибору. З ідеєю його проведення ще в серпні виступили президенти України та Грузії Віктор Ющенко і Михайло Саакашвілі. «Голос України» вже писав про підготовку до цього масштабного дворівневого заходу. На громадському форумі будуть представлені експерти, інтелектуали й аналітики з різних країн. На державному — іноземні делегації.

Головна ідея форуму, за словами члена оргкомітету політолога Олександра Сушка, в тому, що демократія — це не якась сума абстрактних ідей, а інструмент, спроможний дати суспільствам країн формулу розвитку. «Довкола цієї формули і будуватиметься дискусія. Вироблятимуться політичні рекомендації», — заявив він. Ідеться насамперед про розвиток демократії в тих країнах, котрі ініціюють цей проект.

«Форум — це не міжнародна організація, не структура з власними органами, — стверджує Олександр Сушко. — Ініціатори не вважають за потрібне дублювати якісь бюрократичні структури. Йдеться про те, що для забезпечення стабільності демократичного розвитку країн Східної Європи потрібні механізми взаємодії і на державному, і на суспільному рівні між країнами, що перебувають на різних стадіях становлення демократичних інститутів.

Серед запрошених понад 20 країн. За інформацією прес-служби МЗС України, у дискусії мають намір взяти участь президенти Латвії, Литви, Естонії, Румунії, Грузії, Македонії, Словенії і Молдови, віце-президент Болгарії, міністр закордонних справ Азербайджану, Маршал Сенату Польщі і генсеки ОБСЄ та Ради Європи. Демократичний захід коштуватиме його організаторам трохи більш як мільйон гривень. Основні витрати йдуть на дипломатичний протокол.

Порядок денний форуму має три основні напрями. Це демократія, стабільність і розвиток. Від учасників форуму очікують рішення, чи стане ця ініціатива регіональною організацією, чи залишиться форумом для обміну думками. Політологи також прогнозують можливість створення регіонального руху. Більшість вважають, що цей форум — спроба активізації ГУАМ. Однак говорити про те, у що виллється ініціатива Ющенка—Саакашвілі, ще зарано.