На Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування прикарпатці цього року виграли сім грантів. Авторами проектів-переможців стали Івано-Франківська обласна рада, дві районні — Коломийська та Косівська і чотири сільських —Троїцька Снятинського, Черченська Рогатинського, Топорівська Городенківського та Гостівська Тлумацького районів. До речі, Топорівська сільська рада вдруге стає переможцем такого конкурсу, а її голова Василь Мельничук перший в області протоптав до нього дорогу.

За умовами цього конкурсу, який проводить Фонд сприяння місцевому самоврядуванню України, винагородою для переможців є фінансова підтримка з державного бюджету реалізації їх проектів. Ця державна допомога досить істотна. Скажімо, обласна рада своїм проектом «Створення комплексної системи розвитку туристичної індустрії Івано-Франківщини» заробила для Прикарпаття 489 тисяч гривень з державного бюджету, Косівська районна рада на налагодження системи водопостачання — 500 тисяч, Коломийська на створення єдиного інформаційного простору в районі — 382 тисячі. По 50 тисяч гривень мають отримати з державної казни на реалізацію своїх проектів сільські ради Черчого, Топорівців, Гостева, 48,6 тисячі гривень — Трійці. Але останнім часом обличчя переможців якісь розгублені. Річ у тім, що свої державні гранти ще досі не отримали їхні попередники — переможці минулорічного конкурсу. Таких у 2004 році в області було три — Снятинська районна та Яремчанська міська ради і Бринська сільська рада Галицького району. А гроші мали надходити до них траншами починаючи з квітня. Розраховуючи на них, органи місцевого самоврядування почали втілювати проекти, залучаючи кошти місцевих бюджетів та різних організацій. А закінчити їх без обіцяного гранту просто неможливо.

— Ми півроку працювали над проектом «Система комплексного розвитку дітей з особливими потребами Снятинського району», — розповідає голова Снятинської районної ради Василь Гладій. — Мова йде про створення у селищі Заболотові центру ранньої реабілітації дітей-інвалідів, які мають хворобу Дауна чи церебральний параліч. Таких дітей у районі наразі сорок. З ними сидять батьки, бо ці діти потребують постійного догляду. Створення центру дало б їм змогу вийти на роботу, а діти перейшли б під опіку спеціалістів — лікарів, психологів, педагогів. Тож у жовтні за кошти спонсорів, а то й у борг, ми провели відповідні ремонтні і будівельні роботи, зробили опалення і відкрили такий центр. Але поки що це лише сучасне, тепле, гарне приміщення.

Виглядають з Києва обіцяних грантів не лише снятинці, а й інші переможці-2004. А цьогорічні дивляться на це та й уже не знають, чи й їх така доля не очікує.

Відбити в людей бажання напружувати свій мозок легко. Ще легше вбити в них ініціативу. А потім дивуємось: куди зникає віра в себе і в державу?

Івано-Франківська область.