Ранкове засідання 30 листопада

Після оголошення депутатських заяв і запитів Верховна Рада 266 голосами без обговорення схвалила зміни до Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів». Як зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, парламентарії мали достатньо часу для внесення своїх поправок. До того ж на засіданні погоджувальної ради було прийнято одностайне рішення про схвалення законопроекту.

Закон, зокрема, передбачає, що виборчі дільниці утворюються з кількістю виборців від 20 до 2 500 осіб. Виборчі дільниці поділяються на: малі — з кількістю виборців до 500 осіб, середні — від 500 до 1500 осіб, великі — понад півтори тисячі осіб. Зазначається також, що голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії не можуть бути представниками однієї організації, партії або блоку одного кандидата у депутати чи кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови. А до списку виборців, згідно із законом, включаються особи, які належать до відповідної територіальної громади і мають право голосу на відповідних місцевих виборах. Кожен громадянин має право ознайомитися зі списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії та перевірити правильність відомостей. Громадянин також має право оскаржити до дільничної чи сільської (селищної, міської) територіальної виборчої комісії або до суду допущені під час складання списку виборців неточності. До дільничної виборчої комісії скарга подається не пізніш як за п’ять днів до дня виборів і розглядається у дводенний строк з дня її отримання. До сільської (селищної, міської) територіальної виборчої комісії — не пізніш як за три дні до виборів і розглядається у дводенний строк. Скарга, подана до суду (за місцем знаходження відповідної виборчої комісії) — не пізніш як за два дні до голосування, розгладається у терміни, встановлені Кодексом адміністративного судочинства України.

Схвалила сесія у першому читанні й проект закону про цінні папери та фондовий ринок. Його прийняття, наголошували парламентарії, давно назріло, оскільки чинний закон, ухвалений у 1991 році, застарів. Загалом законопроект передбачає приведення норм, що регулюють питання цінних паперів і фондового ринку, у відповідність з нормами європейського законодавства та положень Цивільного й Господарського кодексів України. А також враховує сучасні тенденції розвитку фондового ринку, як-то: поява нових видів цінних паперів та нових видів діяльності на фондовому ринку.

Підтримку сесії у першому читанні дістали і проект закону про іпотечні облігації та зміни до деяких законів (щодо державної спеціальної служби транспорту).

У цілому, як закон, народні обранці ухвалили зміни до Кримінально-процесуального кодексу (щодо порядку фіксації протоколу судового засідання та відтворення технічних засобів), зміни до Закону «Про деякі питання ввезення на митну територію України транспортних засобів» (щодо реєстрації). Водночас парламентарії відправили на повторне перше читання проект закону про внесення змін до деяких законів з питань недержавного пенсійного забезпечення. Як зазначив Володимир Яворівський (фракція «Реформи і порядок), до керівництва недержавними пенсійними фондами навряд чи прийдуть порядні люди, а тому необхідно вжити запобіжних заходів для захисту громадян.

А на початку засідання Голова Верховної Ради привітав з днем народження народного депутата Олексія Лелюка.