Вечірнє засідання 29 листопада

Парламент ухвалив у першому читанні низку законопроектів про підвищення соціального захисту працівників освіти, культури та охорони здоров’я на селі. Ними, зокрема, передбачається встановити 25-відсотку надбавку в зарплаті, щорічну грошову допомогу на оздоровлення, пільги за житлово-комунальні послуги медикам, освітянам і культпрацівникам, котрі проживають і працюють на селі не менш як десять років. Як зазначив у своєму виступі Михайло Сятиня (фракція Народної партії), це вже не перша спроба парламенту на законодавчому рівні підвищити зарплату працівникам соціально-культурної сфери на селі. Верховна Рада 27 листопада 2003 року прийняла аналогічний закон, який мав набрати чинності з 1 січня 2005 року, проте Президент України застосував до нього право вето. Судячи з проекту держбюджету-2006, позитивних змін в оплаті цих категорій працівників годі очікувати і наступного року. Середня зарплата медика з урахуванням усіх обов’язкових доплат становитиме близько 550 гривень. У проекті держбюджету на 2006 рік взагалі не передбачено подальшого запровадження єдиної тарифної сітки, тобто відновлення співвідношень між посадовими окладами. Тому ухвалення спеціального закону, на думку парламентаріїв, — єдиний шлях підвищити зарплати сільським медикам, освітянам та працівникам культури. Водночас уряд звернув увагу на те, що жоден із авторів цих законопроектів не пропонує, де знайти додаткові джерела фінансування. Зрештою всі чотири законопроекти було прийнято за основу з тим, щоб їх доопрацювати до другого читання з урахуванням пропозицій уряду.

У першому читанні також ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про податок на додану вартість» щодо оподаткування інвестицій. Ним передбачається відновити податкові пільги при ввезенні устаткування на заводи. Під час обговорення депутати зазначали, що, з одного боку, цей законопроект сприятиме збільшенню обсягів інвестицій в українську економіку, проте, з другого боку, може призвести до певних втрат державного кошторису.

У цілому схвалено зміни до Закону «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» щодо трудових загонів, у першому читанні — про організаційно-правові заходи держави щодо соціального забезпечення та соціального захисту і підтримки випускників закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та зміни до Закону «Про державну податкову службу України» щодо порядку проведення перевірок.