Ранкове засідання 29 листопада

Верховна Рада України схвалила 377 голосами постанову про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на 26 березня 2006 року. Згідно з постановою, проект якої вніс Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, виборча кампанія розпочнеться за 90 днів до дня голосування. Таким чином, у всіх розмовах про можливість розведення в часі парламентських та місцевих виборів поставлено крапку.

А ось зміни до закону «Про вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» щодо черговості кандидатів у депутати в виборчому списку знято з розгляду: в сесійній залі не вистачило голосів для включення цього питання до порядку денного та прийняття рішення. Було знято з розгляду і один так званий СОТівський законопроект щодо приведення вітчизняного законодавства у відповідність до норм Світової організації торгівлі.

Натомість, парламент подолав вето Президента України на закон про внесення змін до Закону «Про податок на додану вартість щодо оподаткування сільськогосподарських підприємств» (339 — «за»). Цим законом запроваджується спеціальний режим обкладання ПДВ сільськогосподарських товаровиробників до 2007 року. На цей період, зокрема, передбачається: оподаткування операцій з постачання переробним підприємствам молока та м’яса живою вагою сільськогосподарськими товаровиробниками всіх форм власності за нульовою ставкою. Сільгосппідприємствам дозволяється залишати у своєму розпорядженні суму податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету за реалізовані ними молоко, худобу, птицю, вовну, а також за молочну продукцію та м’ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах. Цей закон також зупиняє сплату до бюджету ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг власного виробництва, якщо сума, одержана від постачання сільгосппродукції за попередній звітний рік, становить не менше 50 відсотків загальної суми валового доходу підприємства.

Дві фракції — «Єдина Україна» і СДПУ(о) — просили оголосити додаткову перерву для консультацій з вимогою передбачити наступного року фінансування статті 57 Закону «Про освіту», за якою мають виплачуватися заборгованість та оздоровчі й преміальні науково-педагогічним працівникам. Народний депутат Тамара Прошкуратова (фракція СДПУ(о) повідомила з парламентської трибуни, що в деяких регіонах освітяни отримали заборговані виплати за 1997 рік. Але в багатьох областях і районах ще не розпочали нічого виплачувати. Учора освітяни з пікетами прийшли під стіни парламенту, протестуючи проти постанови уряду, яка призупиняє виплату компенсацій сільським учителям та лікарям за комунальні послуги. Глава парламенту Володимир Литвин доручив секретаріату Верховної Ради перевірити оприлюднену народними депутатами інформацію.

У першому читанні ухвалено два законопроекти в авторстві голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики Василя Онопенка, які мають позитивно вплинути на діяльність судової влади в Україні: законопроекти про тимчасовий порядок фінансування судової влади та про доступ до судових рішень.

У першому читанні також ухвалено проекти законів про волонтерський рух, про соціальну роботу та про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, які посилюють відповідальність за торгівлю людьми, втягнення у заняття проституцією та сутенерство, — за ці правопорушення передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

На початку пленарного засідання головуючий Володимир Литвин повідомив про вихід народного депутата Ігоря Насалика з фракції УНП. Парламентарії привітали з днем народження свого колегу Віталія Шибка.