Люди у погонах потребують захисту

Соціальний і правовий захист людей у погонах та членів їхніх сімей було обговорено на робочій зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Литвина з лідерами громадських організацій, що об’єднують військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, ветеранів війни, учасників бойових дій та військово-патріотичних організацій. «У нас у всіх є усвідомлення тієї місії та відповідальності, щоб підтримувати на належному рівні забезпечення обороноздатності і безпеки, правопорядку і спокою у державі», — наголосив на початку зустрічі В. Литвин. Він зазначив, що, судячи зі звернень, які надходять до Верховної Ради від військових, ситуація у вітчизняних Збройних силах стає дедалі складніша. Найгостріше постають проблеми забезпечення житлом та пенсій для військовослужбовців. Якщо і надалі діятимемо за тими самими принципами, як сьогодні, зауважив Голова Верховної Ради, соціальні проблеми в українському війську і надалі поглиблюватимуться. «Держава має забезпечити те, що передбачено вимогами закону», — переконаний Володимир Литвин.

Минуле — урок для прийдешнього

«Україна відкрилася для країн Європейського союзу і сподівається на позитивний вибір одного з багатьох можливих механізмів спрощеного візового режиму для своїх громадян з боку країн ЄС», — заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Прем’єр-міністром Латвійської Республіки Айгарсом Калвітісом.

Латвійський прем’єр запевнив, що Латвія, як член Євросоюзу, підтримує євроінтеграційні прагнення нашої держави. «Водночас ми усвідомлюємо, що основну частину цього шляху повинні пройти самі», — сказав Володимир Литвин.

Важливим елементом міждержавних відносин, наголошували В. Литвин та А. Калвітіс, також є високий рівень відносин між парламентами обох країн. А ще одним конкретним кроком до поглиблення діалогу може стати і співпраця на рівні політичних партій — приміром, уже підписано угоду між Народними партіями України та Латвії.

На початку зустрічі Айгарс Калвітіс висловив співчуття всьому українському народові у зв’язку з поминанням жертв голодомору. «Це була трагічна сторінка нашої історії, і уроки з неї потрібні для нашого майбутнього», — констатував Володимир Литвин.