У селищі міського типу Чапаєве, що розташувалося в Кегичівському районі на Харківщині, живуть потомственні цукровари. Життя працездатного населення вже давно пов’язано з тамтешнім цукрозаводом, який тримає на собі всю соціальну сферу, — від постачання тепла і води до фінансування ритуальних послуг. Власне, про діяльність СГП «Цукрове» я вже писав 26 липня ц. р. у репортажі «Літні очікування в «Цукровому». Тепер на часі сказати, чи справдилися вони.

Прогнози справдилися. Підозри залишилися

Нагадаю лишень: навесні, дякуючи підтримці власника —Агропромисловій асоціації «Група компаній «Укррос», — завод проавансував сільськогосподарські підприємства на безпрецедентну суму в майже 8 мільйонів гривень — грішми, пально-мастильними матеріалами, засобами захисту рослин, добривами, насінням тощо. Таких масштабів фінансування сільгоспвиробників не має жоден цукрозавод на Харківщині. Восени для більш ефективного збирання цукрових буряків використовували потужні комбайни «Хольмер», забезпечили стовідсоткові розрахунки зі здавальниками сировини — і результати не розчарували.

Прогнози високих економічних показників виправдалися. Цього року ЗАТ СГП «Цукрове» переробило 137243 тонни цукрових буряків, виготовивши 19142 тонни солодких кристалів, 7598 тонн патоки. Середня зарплата тут становить 750 гривень на місяць. Мало того, до 50 відсотків надходжень Пенсійного фонду Кегичівського району забезпечують чапаєвці.

Однак генеральний директор ЗАТ СГП «Цукрове» Сергій В’юнник у розмові зі мною ще навесні передчував недобре. А восени він уже в телеефірі заявив, що на цукровод зазіхає «Приватбанк». І так думає не він один. Річ у тім, що внаслідок корпоратизації виробництва і майнового переділу по-сусідству господарює ще одне відкрите акціонерне товариство, яке, судячи з усього, перейшло у власність групи «Приват». Вона зажила іміджу агресивної фінансово-промислової структури в корпоративних війнах, а не у подвижництві на бурякових плантаціях. Коротко кажучи, керівник ЗАТ СГП «Цукрове» очікував на неприємні сюрпризи. І вони, справді, не забарилися. Це випливає з листа президента Агропромислової асоціації «Група компаній «Укррос» Сергія Федоренка на ім’я Президента країни Віктора Ющенка. Цитую: «Щодо протиправних дій замовного характеру з боку силових органів Харківської області». Тут оповідається про наслідки перевірки діяльності цукрозаводу за період з 01.07.2003 р. по 01.10.2004 р. працівниками Красноградської міжрайонної податкової інспекції. Казенною мовою — про повідомлення-рішення стосовно збільшення податкового зобов’язання з ПДВ на 388 776 гривень.

Чи не спектакль? І хто тоді актори?

Принциповим у цій ситуації є те, що Господарський суд Харківської області визнав зазначене повідомлення-рішення податківців неправочинним. Мали б поставити крапку в цій історії і дати підприємству спокійно працювати. Та де там! До претензій податківців додаються прокурорські звинувачення. Так, прокурор Кегичівського району, радник юстиції П. Кадун скасував постанову старшого уповноваженого Красноградської МДПІ про відмову в порушенні кримінальної справи проти керівників цукрозаводу. З легкої руки силовиків підозри проти керівників цукрозаводу розквітли так само рясно, як цукрові буряки. Цитую: «На сьогоднішній день усупереч рішенню Господарського суду продовжується фабрикування кримінальної справи, що тримає в постійному напруженні весь трудовий колектив підприємства та перешкоджає його нормальній діяльності». І далі: «Є всі підстави вважати, що з боку посадових осіб прокуратури Кегичівського району та Красноградської міжрайонної податкової інспекції Харківської області йде цілеспрямована акція, спрямована на підрив економіки стабільно працюючого підприємства... Все це, схоже, дає підстави вбачати в діях посадових осіб замовний характер на користь однієї з фінансово-промислових груп»... Керівники цього підприємства (сусіда СГП «Цукрове». — Авт.) не раз прилюдно заявляли, що цукровий завод також перейде у власність групи «Приват».

Цитуючи листа на найвищу гору, я згадав про ще один — на ім’я глави облдержадміністрації Арсена Авакова. Навряд чи йому невідомо, що три підприємства Агропромислової асоціації «Група компаній «Укррос» (ВАТ «Куп’янський цукрокомбінат», ВАТ «Савинський цукрозавод» і ЗАТ СГП «Цукрове») 2004 року заготували 1714110 тонн буряків, виготовили 199246 тонн цукру, переробили 30 тисяч тонн цукру-сирцю, виробили 72434 тонни патоки, 27 тисяч тонн гранульованого сухого жому. Одне ЗАТ СГП «Цукрове» сплатило до бюджетів усіх рівнів майже 3 мільйони гривень податків. Але методи роботи податківців з цукрозаводами, очевидно, мали б його здивувати. Адже йому розповіли про те, що ТОВ «Ресурс-Інвест» (фінансовий партнер цукрозаводу) часто наражалися на вимоги (авансових платежів або відсотків від доходу тощо), які в цивілізованих країнах асоціюються з брутальним здирництвом. І про те, що підозри, якщо їх вчасно підживлювати, переростають у впевненість: не інакше як тебе замовили. Чи, бува, не сталося це 15—16 вересня, коли один з керівників районного масштабу ініціював перевірки тільки Краснопавлівського бурякопункту (підпорядкованого ЗАТ СГП «Цукрове») — пожежної безпеки, охорони праці, земельного користування, енергонагляду й санітарного стану? Адже на підставі тих висновків бурякопункт закрили в самісінький розпал приймання сировини в переробку! Інакше кажучи, подбали про те, щоб завод не мріяв про великий цукор. Нещодавно про підозри цукроварів і про спростовані судом звинувачення розповів «Діловий канал» УТ-1. Коментар не дав відповіді на запитання, чи не розігрується довкола ЗАТ СГП «Цукрове» черговий спектакль. Але всім зрозуміло: нормально працюючому підприємству, що виконує всі зобов’язання перед державою та партнерами, штучно ускладнюють життя. Мабуть, це справді комусь вигідно...

Про корінну перебудову роботи силових органів говорив на Майдані Президент України Віктор Ющенко. Як бачимо, на місцях кучмівські «методи роботи» так само живучі, як і прагнення народу до змін. І так буде доти, доки в усьому не розберуться місцеві органи влади. Неупереджено. Щоб зняти щонайменші підозри на спектакль з доволі заїждженим сюжетом.