Землі краю віддають нові скарби
 
Двадцять років тому археологи для своїх досліджень вибрали привабливу місцину на високому березі водосховища, що поблизу села Хрінники Демидівського району на Рівненщині. Відтоді кожного року тут проводяться дослідження. І щоразу тутешня земля видає на-гора цікаві самобутні предмети старовини від бронзового віку до середньовіччя. 553 із них стали експонатами виставки, яка проходить у Рівненському обласному краєзнавчому музеї з нагоди 20-річчя «освоєння» своєрідного хріннницького археологічного архіпелагу.
— Науково доведено: люди вздовж берегів річки Стир почали селитися ще 5—6 тисяч років тому, що й підтверджується численними знахідками від зброї бронзового віку до горщиків середньовіччя, — каже один з організаторів виставки археолог Олексій Войтюк. — В експедиціях, починаючи з 1993 року, взяло участь дві з половиною тисячі дослідників, тож розкопки в басейні Хрінницького водосховища є чи не наймасштабнішими у Західній Україні.
Загалом у Хрінниках знайдено різні амулети, кістяні рибальські знаряддя, застібки для одягу, наконечники для стріл, ножі, кістяні гребені, римські монети. Декілька років тому трапився навіть тризуб — кістяний, якому понад тисячу років і який уподібнюється до сучасного. Але найціннішими знахідками археологи вважають 950-річну глиняну писанку часів Київської Русі та античну бронзову статуетку Сарапіса, який вважався покровителем родючості. Писанку знайшли в давньому могильнику. На розписному яйці зображено хвилі та колоски. Всередину давні майстри заклали камінчик і заліпили його глиною, щоб калатав. Це перша давня писанка на Волині, яку знайшли неушкодженою. А що стосується статуетки Сарапіса, то таких у світі існує лише дві: одна з них зберігається у Ватикані, а друга — із Хрінників потрапила у рівненський музей.
До речі, старожитностями із хрінницькою пропискою помилуватися можуть не тільки рівняни, а й мешканці інших міст України, бо незабаром виставка помандрує українськими теренами разом із художніми реконструкціями Ірини Ковтун, на яких зображено життя та побут наших далеких попередників — їхні помешкання, способи приготування їжі, роди занять тощо.
— Хрінники — рай для археологів, — каже заступник директора Інституту археології НАН України доктор історичних наук Денис Козак, — бо тут, по суті, представлена вся історія людства. Такого скупчення пам’яток в одному мікрорегіоні я більше не знаю на території всієї країни. Що ж стосується безпосередніх знахідок, то перша дивовижна річ, яка нам трапилася, — це зображення рала (найдавнішого землеробського знаряддя) на амфорі, яку знайшли в споруді епохи енеоліту. Це знаряддя праці з Хрінників належить до межі ІV—ІІІ тисячоліть до нашої ери і є найдавнішим в Європи. Ми виявили також садибу рибалки-невра ранньозалізного часу, де була сушарня, в якій в’ялили рибу. В ній зберігся набір рибацьких снастей: кістяний гарпун, з іклів кабана захват та ніж-долото. А ще наконечники бронзових стріл скіфського типу. Отже, вже тоді відбувався обмін зі скіфськими племенами — сусідами неврів.
— У Хрінниках наша експедиція виявила близько півсотні жител — ціле село, — продовжує Денис Козак. — Є будинки, в яких таїлися скарби римських монет, навіть уламки срібних ланцюжків, які носили на грудях купці з римських провінцій. Тобто тут торгували, і цю місцину сповна можна вважати торговим центром.
До категорії важливих знахідок відомий археолог відніс також пам’ятку, яку виявили на північній околиці Хрінників, в урочищі Високий Берег. Це спалене село ХІІ століття. Відкрили археологи декілька жител русичів домонгольського періоду. В одному з них збереглася внутрішня архітектура та інтер’єр. Відтак науковці простежили в деталях особливості давньоруського сільського будівництва на території Волині. З’ясувалося, що простір між земляними стінами і дощатою стіною-зрубом забивався глиною. В куті житла стояв млин: збереглися жорна, а у великій печі — цілий горщик. Далі — кінські вудила, орнаментована накладка до лука, ножі, бронзовий позолочений натільний хрестик візантійського стилю.
Археолог Денис Козак присвятив дослідженню хрінницьких теренів два десятки років.