Євроінтеграційні прагнення України та їх підтримка з боку європейської спільноти були основною темою під час зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Литвина з Президентом Асамблеї Західно-Європейського союзу Стефом Горісом . Глава українського парламенту подякував високому гостю за чітку позицію стосовно місця і ролі України в Європі та світі з боку Асамблеї та постійний інтерес до політичних процесів у нашій державі. Український парламент бере активну участь у діяльності Асамблеї ЗЄС — статус «постійного гостя». І, за словами В. Литвина, має намір поглиблювати цю співпрацю, зміцнюючи свій статус у представницькому органі.

Насамперед йдеться про посилення співпраці у сфері безпеки та оборони. «У цьому плані можна говорити, що Україна вже має особливе партнерство з Європейським союзом, оскільки наші військові беруть активну участь у миротворчих операціях під егідою ООН, — наголосив Володимир Литвин після зустрічі з С. Горісом. — Водночас Україна намагається стати регіональним лідером, відігравати роль залагоджувача, модератора в конфліктних ситуаціях, насамперед під час врегулювання Придністровського конфлікту».

Наступного тижня делегація Верховної Ради України візьме участь у пленарному засіданні Асамблеї Західно-Європейського союзу, яке пройде 5—7 грудня у Парижі. На ньому обговорюватимуть участь України у врегулюванні конфліктів, зокрема у Придністров’ї, співпрацю в галузі авіабудування, суднобудування та космічній сфері. «Україна відіграє надзвичайно велику роль у питаннях стабільності, безпеки та оборони на європейському континенті, — сказав Стеф Горіс журналістам. — Для нас абсолютно зрозуміло, що українське покликання — це європейське покликання». С. Горіс також заявив: «Ми твердо віримо, що Україна — європейська держава і процес її інтеграції незворотний». Підтвердив євроінтеграційний курс нашої держави і Голова Верховної Ради Володимир Литвин: «Україна нині вже не та, що була раніше: в неї є прагнення і потенціал, щоб бути присутньою в європейських справах».

Учора також відбулася зустріч Голови Верховної Ради Володимира Литвина з Надзвичайним і Повноважним Послом Турецької Республіки в Україні Більге Джанкорелем з нагоди завершення терміну роботи посла в нашій державі. Глава українського парламенту подякував пану послу за зроблене для поглиблення відносин між Україною та Туреччиною і особливо за сприяння в активізації міжпарламентської співпраці.