Пройшов ІІ з’їзд Всеукраїнської громадської організації Українська асоціація аграрних інженерів. Делегати від 18 обласних спілок та 15 окремих місцевих товариств збиралися в Києві, щоб окреслити заходи, які сприяли б розвиткові сільськогосподарського машинобудування та створенню дієвої структури технічного сервісу в агропромисловому комплексі. Зокрема, відзначалося, що велику увагу варто й надалі приділяти підготовці молодих інженерів, забезпеченню належних умов їх праці та побуту.

Українська асоціація аграрних інженерів бере участь у підготовці проектів законів «Про основні засади державної аграрної політики», «Про загальнодержавну програму соціального розвитку села на період до 2011 року», «Про продовольчу безпеку України» та в розробці проекту Програми державної технічної політики в аграрному секторі на період 2006—2015 років. Готується до друку книжка «Нариси з історії інженерної служби АПК».

Під час форуму одностайно прийнято

Звернення делегатів ІІ з’їзду Української асоціації аграрних інженерів до аграрного та інженерного активу, державних органів влади, причетних до визначення й реалізації державної аграрної політики

Ми, делегати ІІ з’їзду Української асоціації аграрних інженерів, звертаємося до всіх, кому не байдужа доля нашого села, майбутнє нашої країни, із закликом об’єднати зусилля державних і громадських організацій з метою спільної роботи для піднесення сільськогосподарського виробництва, його інженерно-технічного забезпечення.

Треба відверто сказати, що останнім часом послаблено державне управління агропромисловим комплексом, яке призводить до руйнування матеріально-технічного потенціалу аграрного комплексу, погіршення фінансового стану сільськогосподарських товаровиробників, згортання соціально-економічних процесів в аграрній сфері, масової відмови суб’єктів господарювання на селі від оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Водночас недотримання законів та відсутність чітких механізмів державної підтримки сільського господарства, зростання цін на пально-мастильні матеріали, сільськогосподарську техніку, мінеральні добрива, засоби захисту рослин призвели до значного зростання собівартості сільськогосподарської продукції та збитковості виробництва сільськогосподарських культур. До того ж знизилась купівельна платоспроможність сільського населення та зросла заборгованість із виплати заробітної плати цій категорії населення. Все це довело селян до жебрацького стану. Нині українські селяни опинилися на межі виживання, хоча спроможні повноцінно годувати сотні мільйонів громадян.

Ми, делегати ІІ з’їзду Української асоціації аграрних інженерів, закликаємо всіх, хто хоче допомогти селу, зайняти принципову державницьку позицію і активно включитися у вирішення соціально-економічних, культурних та політичних питань сільськогосподарської галузі.

Що ми конкретно зробимо? Зокрема, візьмемо активну участь у підготовці проектів законів України щодо інженерно-технічного забезпечення села, розробці програми державної технічної політики на період 2006 — 2010 років, сприятимемо підготовці кадрів за державним замовленням у навчальних закладах для аграрного сектору, вестимемо пропаганду нових технологій, застосування фінансового лізингу, порушимо питання перед урядом і Верховною Радою України про відновлення звання «Заслужений механізатор України», встановлення Дня механізатора тощо.

Ми звертаємося до всіх громадських об’єднань та організацій: давайте згуртовано активізуємо свою діяльність і всі разом підключимось до розв’язання проблем, що постали перед селянами.

Ми впевнені, що лише за активної участі органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій українські поля зможуть заколоситися дорідною пшеницею, а селяни — жити в умовах, гідних цивілізованої людини.