У нас із колишнім сусідом на городі ніколи не було тину. Кожен знав межі своєї ділянки та не зазіхав на іншу. Тепер у мене новий сусід, який постійно займає частину мого городу. Я хочу поставити тин, але сусід проти і погрожує знищити межу в разі встановлення. Чи можу я без його згоди поставити тин?

Дмитро Лозовий.

Вінницька обл.

Відповідно до Земельного кодексу України ви маєте право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки сприяння встановленню твердих меж. При цьому витрати на встановлення суміжних меж мають бути розділені між власниками земельних ділянок у рівних частинах, якщо інше не обумовлено угодою між ними. Власники сусідніх земельних ділянок можуть користуватися межовими спорудами спільно за домовленістю між ними. Утримаються споруди в належному стані за рахунок сусідів — у рівних частинах. До того часу, поки один із сусідів зацікавлений у подальшому існуванні спільної межової споруди, вона не може бути ліквідована або змінена без його згоди. Ви також можете самостійно, без згоди сусіда встановити межові знаки, у цьому разі тільки ви матимете право розпоряджатися даною межею.

Власники земельних ділянок повинні відновлювати межові знаки у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними. Знищення знаків меж землекористувань тягне за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ірина Кравцова,

юрист.