Я ветеран праці зі стажем роботи 35 років. Отримую пенсію по втраті годувальника. Чому розмір моєї пенсії менший від прожиткового мінімуму?

Лідія ПОНОМАРЬОВА.

Луганська область.

Згідно зі статтею 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за наявності у чоловіків 25, а у жінок — 20 років страхового стажу розмір пенсії за віком не може бути менший від мінімального, який встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. У 2005 році мінімальний розмір пенсії за віком становить 332 грн. За кожний повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток обчисленого розміру пенсії, але не більше, ніж на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком.

Щодо пенсій по втраті годувальника, то тут зазначеним законом мінімальної пенсії не встановлено. Ці пенсії обчислюються виходячи з пенсії за віком. Тобто спочатку визначається розмір пенсії за віком, яку міг би отримувати померлий, а потім з цієї суми визначається розмір пенсії по втраті годувальника: на одного непрацездатного члена сім’ї — 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сім’ї — 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника.

Проте якщо особа, яка отримує пенсію по втраті годувальника, має стажу роботи більше 20 років (наприклад, 35 років), то, можливо, краще перейти на пенсію за віком. У такому випадку за 20 років стажу роботи мінімальна пенсія за віком становитиме 332 грн. та ще розмір пенсії буде збільшено за 15 років (35—20). Для переходу на інший вид пенсії потрібно із заявою та іншими необхідним документами звернутися до органів Пенсійного фонду за місцем проживання.

Володимир МАКСИМЧУК,

заступник керівника управління з питань соціального захисту апарату Федерації профспілок України.