У проекті держбюджету України на 2006 рік потребують узгодження три позиції — виділення додаткових 5 мільярдів гривень місцевим бюджетам, збільшення фінансування АПК та стабілізаційний фонд, до якого уряд хоче закласти 3 мільярди гривень. Про це заявив на прес-конференції Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Щодо стабілізаційного фонду, то позиція парламенту така: ці кошти треба закласти до держбюджету, щоб не виникала спокуса «стимулювати» регіони під час виборів. «Узгодимо ці позиції — матимемо перспективу», — вважає

В. Литвин. Загалом, на думку глави парламенту, треба доопрацювати урядовий варіант, привести його у відповідність до Бюджетної резолюції і вийти на взаємоприйнятні позиції. І лише тоді з’являється шанс прийняти бюджет вчасно. «Це складно, важко, але потрібно йти цією дорогою, — сказав Володимир Литвин. — Нам потрібен основний економічній закон держави».

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що сьогодні парламент схвалить постанову про оголошення виборів до місцевих органів влади та початок виборчої кампанії до місцевих рад за сто днів до дня голосування. Нині на розгляді у парламенті перебуває законопроект про внесення змін до закону про місцеві вибори, який передбачає: за результатами голосування на виборчих дільницях переформатувати партійні списки залежно від того, хто скільки зібрав голосів. Однак деякі фракції виступають проти прийняття такого рішення, бо це системний момент, на якому вибудовується весь виборчий закон. Якщо Верховна Рада не підтримає ці пропозиції, робоча група парламенту разом із ЦВК, вважає В. Литвин, має доопрацювати законопроект про місцеві вибори, вилучивши з нього ці новації. Головне, наголосив Голова Верховної Ради, — виписати у законі технологічні та організаційні моменти, щоб вибори пройшли чесно і прозоро. Не має шансів, на погляд В. Литвина, й ідея розведення у часі місцевих і парламентських виборів. Бо проведення місцевих виборів раз на чотири роки, зауважив глава парламенту, — це конституційна норма.

Виборча кампанія, яка вже розпочалася, за словами Володимира Литвина, буде «складною, місцями драматичною і жорсткою». Але треба все зробити, щоб вибори були чесними, підкреслив Голова Верховної Ради.