Під час робочої поїздки до Рівненської області Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з викладачами та студентами місцевого державного гуманітарного університету. Під час спілкування молодь засвідчила: вона ніколи не була байдужою до того, в якій країні їй жити.

«Нам потрібна велика Україна. Але велика не військовою міццю, а організацією свого життя. І це доведеться робити вам», — зазначив Володимир Литвин, звертаючись до спудеїв. Глава парламенту наголосив на необхідності зрозуміти роль і значення вищої школи, насамперед університетів. Саме університети, переконаний він, мають задавати темп, ритм нашого життя, вчити долати найбільші висоти.

А під час прес-конференції Володимир Литвин повідомив, що Верховна Рада України звернулася до Генеральної прокуратури з проханням розібратися у причинах невиконання її постанов. І навів приклад: парламент прийняв рішення про призначення зарплат (на рівні середньої зарплати працівників промисловості, що становить понад 1 тис. грн.) сільським і селищним головам. Але добитися від уряду виконання цієї постанови поки що не можемо, зазначив він. Володимир Литвин пообіцяв, що доб’ється виконання постанови і зарплати сільським і селищним головам будуть підвищені.

Водночас Голова Верховної Ради наголосив і на необхідності чітко визначити функції й повноваження влади на всіх рівнях.

— Якщо не буде розкута ініціатива, якщо не буде відповідальності й важелів для реалізації цієї відповідальності на місцях, насамперед в органах місцевого самоврядування, то говорити про перспективи країни нереально, — зазначив глава парламенту.

А процес прийняття бюджету-2006 Володимир Литвин охарактеризував як складний. За його словами, події можуть розвиватися за трьома варіантами. Перший. Прийняття пропозицій уряду, із задекларуванням, що відповідальність за бюджет несе Кабінет Міністрів. Другий. Повернути проект бюджету уряду як такий, що не відповідає потребам розвитку, у тому числі регіонального. Третій. Доопрацювати проект бюджету з урахуванням Бюджетної резолюції і прийняти його. Бажано, щоб цей проект був узгоджений з Кабінетом Міністрів, зауважив Володимир Литвин.

Олена ГОРБУНОВА,

Олександра ЮРКОВА.

Київ—Рівне—Київ.