Грошей нема, і роботи не буде

Місцеві органи влади можуть відмовитися від зобов’язань виконувати державні програми, якщо Київ не фінансуватиме їх в повному обсязі. Про це заявив міський голова Харкова, голова регіональної асоціації міст України Володимир Шумілкін.

Сьогодні держава передала на місцеві органи влади частину зобов’язань з фінансування таких сфер, як медицина, культура, освіта, спорт і ще деякі інші державні програми. За словами Володимира Шумілкіна, у проекті бюджету на майбутній рік фінансування виконання цих повноважень у місцевих бюджетах передбачено лише на 50 відсотків. Це при тому, що і зараз не вистачає грошей на харчування школярам молодших класів, утримання центрів для реабілітації дітей-інвалідів і колишніх ув’язнених.

Соціальне житло профінансує бюджет

У Харкові почали втілювати в життя програму надання соціального житла тим, хто не в змозі купити квартири за власні гроші. Першим кроком у цьому напрямі стало введення в експлуатацію стоквартирного будинку для працівників харківського аеропорту. Його фундамент закладався ще в часи СРСР. Дехто з щасливих новоселів стояв у квартирній черзі з шістдесятих років. Будинок добудували за рахунок бюджетних коштів.

Микола КОСИЙ.

Готуємося до зими

Запоріжжя. Комунальні служби доповіли міському голові Євгену Карташову про готовність снігозбиральної техніки до роботи в зимових умовах. На площі перед міськвиконкомом відбувся огляд новеньких і тих, що вже побували в роботі, дорожніх і комбінованих машин, —17 одиниць піскорозкидальної техніки, грейдерів, навантажувачів для сипучих матеріалів, снігонавантажувачів, тракторів із щітками, МАЗів і ЗІЛів. За словами міського голови, 80 одиниць дорожньої техніки буде забезпечено пально-мастильними і сипучими матеріалами. Уже чотири вагони солі прибули до Запоріжжя, два — на підході з Артемівська.

Цієї зими в Запоріжжі також буде проведено експеримент з укладання холодного асфальту. Такий асфальт просто незамінний у боротьбі з ямами: укладати його можна навіть за 15 градусів морозу. Технологію його виробництва розробили канадські фахівці. В Україні філія підприємства базується в Донецьку. Донеччани поки що пропонують нам готовий холодний асфальт, але міська влада веде переговори про закупівлю складових, щоб самим робити його в Запоріжжі на асфальтобетонному заводі.

Ігор САМОЙЛЕНКО.